مشهد، بلوار سجاد، بهارستان 2، ساختمان بارثاوا، تبرک info@tabarok.ir

آدرس دفتر مرکزی

مشهد ٬ بلوار سجاد ٬ بهارستان ۲ ٬ ساختمان بارثاوا ٬ تبرک

تلفن تماس

۰۵۱۳۷۵۰۱

پست الکترونیک

info@tabarok.ir

جستجو در بلاگ

آخرین مطالب

شبکه های اجتماعی

طرز تهیه کماچ شیرازی

طرز تهیه کماچ شیرازی

پیچیدن بوی نان تازه حال و هوای خوبی به محیط خانه می‌دهد و اعضای خانواده با شور و اشتیاق بیشتری این نان‌های خانگی را مصرف می‌کنند. طرز تهیه کماچ شیرازی که بیشتر با نام کماج استهبانی شناخته می‌شود دستور تهیه نان محلی استان فارس است. کماج در هر منطقه و استانی با روش متفاوتی درست می‌شود. در بعضی از مناطق این نان خوشمزه و معروف را در فر می‌پزند و بعضی دیگر آن را در روغن سرخ می‌کنند.

کماچ شیرازی یا کماچ استهبان با ساده‌ترین مواد لازم تهیه می‌شود و شما می‌توانید با دستوری ساده این نان سنتی را بدون نیاز به فر در خانه درست کنید. با خواندن این مقاله روش تهیه کماچ شیراز و نکات مهم برای درست‌کردن آن را یاد می‌گیرید.

روش تهیه کماچ شیرازی

مواد لازم زیر را برای تهیه کماچ شیرازی برای ۱۰ نفر آماده کنید:

شکر: ۳۰۰ گرم

خمیر نان سنگک: ۲۵۰ گرم

آرد: ۵۰۰ گرم

شیر: ۱ پیمانه

زعفران و هل: به میزان لازم

روغن مایع: به میزان لازم

نان کماچ شیرازی در روغن درست می‌شود. باتوجه‌ به اهمیت ترکیبات روغن سرخ‌کردنی در تهیه نان و غذای سالم، پیشنهاد می‌کنیم قبل از خرید روغن مایع برای نان کماچ مقاله سالم‌ترین روغن برای سرخ کردن را بخوانید. این مقاله به شما یاد می‌دهد تا انتخاب آگاهانه‌تری بین روغن‌های خوراکی داشته باشید.

مراحل تهیه کماچ شیرازی

مراحل تهیه کماچ شیرازی

مدت‌زمان آماده‌سازی و پخت کماچ حدود ۲ ساعت است.

خمیر نان کماچ مانند بسیاری از نان‌های دیگر به مدت زمانی برای استراحت کردن نیاز دارد؛ بنابراین مدت‌زمان پخت کماچ را بدون محاسبه مدت‌زمان استراحت خمیر کماچ در نظر گرفته‌ایم.

یک ظرف مناسب مانند یک قابلمه کوچک یا شیرجوش بردارید و یک پیمانه شیر درون آن بریزید. سپس شیر را روی حرارت قرار دهید تا گرم شود. در این مرحله نیاز به جوشیدن شیر نیست. در حدی که دمای شیر برای حل کردن شکر بالا رود کفایت می‌کند. بعد از اینکه شیر گرم شد آن را از روی شعله گاز بردارید و شکر را کم‌کم به آن اضافه کنید. شکر باید کاملاً در شیر حل شود. حالا اجازه دهید که دمای شیر به دمای محیط برسد تا زعفران دم‌کرده و پودر هل را اضافه کنید. معمولاً اضافه‌کردن یک قاشق چای‌خوری زعفران و یک قاشق چای‌خوری پودر هل را برای رنگ و عطر کماچ به شیر اضافه می‌کنند.

یک کاسه بزرگ به‌عنوان ظرف اصلی انتخاب کنید و شیر را درون آن بریزید. بعد از آن نوبت اضافه‌کردن خمیر نان سنگک است. خمیر نان سنگک را از نانوایی تهیه کنید. اگر به تهیه خمیر نان سنگک دسترسی ندارید، خودتان دست‌به‌کار شده و خمیر سنگک را در خانه درست کنید. با ترکیب ۵۰۰ گرم آرد، یک قاشق چای‌خوری مخمر و مقداری آب خمیر نان سنگک درست می‌شود. فقط حواستان باشد که آب را کم‌کم اضافه کنید. همچنین خمیر نان سنگک نباید سفت شود. اگر خمیر نان سنگک سفید شود، بافت نان کماچ نیز سفت شده و حس خوشایندی موقع خوردن ندارد.

خمیر نان سنگک را در کاسه بزرگ با شیر مخلوط کنید. مخلوط کردن را تا جایی ادامه دهید که خمیر و شیر به‌خوبی با یکدیگر ترکیب شده باشند. بعد از مخلوط شدن کامل باید به آن آرد اضافه کنید. استفاده از مخلوط آرد سفید و آرد سبوس‌دار برای تهیه کماج استهبانی پیشنهاد می‌شود. آرد را قبل از اضافه‌کردن حداقل یک‌مرتبه الک کنید. سپس آرد را آرام‌آرام اضافه کرده و خمیر را ورز بدهید. خمیر نهایی کماچ نباید سفت شود. در غیر این صورت کماچ بعد از سرخ شدن ترد و خوشمزه نمی‌شود.

خمیر کماچ به دلیل وجود شکر کمی چسبندگی دارد، اما نباید با اضافه‌کردن آرد زیاد این چسبندگی را کم کنید. این کار باعث سفت شدن خمیر کماچ می‌شود. به‌جای آرد از روغن برای نچسبیدن خمیر به دست استفاده کنید. در نهایت سطح خمیر را برای جلوگیری از خشک‌شدن بپوشانید و در دمای محیط استراحت دهید. زمان استراحت در نان کماچ بسیار اهمیت دارد. در فصل تابستان خمیر به حداقل ۸ ساعت برای استراحت کردن نیاز دارد که ای زمان در فصل زمستان به ۱۲ ساعت یا نصف روز افزایش پیدا می‌کند.

حالا که خمیر نان آماده شده است، باید از خمیر به‌اندازه یک نارنگی متوسط چانه بگیرید و آن را کف دست پهن کنید. خمیر را با انگشتان فرم دهی کنید و با چنگال سطح آن را سوراخ کنید. سپس هر خمیر را در روغن کنید. کماچ شیرازی آماده خوردن است!

فرهنگ غذایی استان فارس و شهر شیراز بسیار غنی و متنوع است. با خواندن مقاله غذاهای محلی شیراز خواهید دید که غذاهای سنتی شیرازی فقط به کلم پلو محدود نشده و غذاهای زیادی مخصوص این شهر وجود دارد که درست‌کردن آنها تجربه خوشایندی است.

ارزش غذایی کماچ

در ۱۰۰ گرم کماچ ترکیبات زیر وجود دارند:

انرژی: ۵۰۲ کیلوکالری

کربوهیدرات: 64.50 گرم

پروتئین: 6.10 گرم

چربی: 24.10 گرم

فیبر: 1.80 گرم

قند: 15.08 گرم

کلسترول: ۲۰ میلی‌گرم

برای آشنایی با غذاهای محلی شیراز، به شما پیشنهاد می‌‎‎کنیم که به مقاله طرز تهیه شیرازی پلو سر بزنید و این غذای خوشمزه را حتما امتحان کنید.

ارزش غذایی کماچ

نکات مهم در تهیه کماچ شیرازی

نکات زیر را برای تهیه کماچ شیرازی حرفه‌ای و خوشمزه رعایت کنید:

  • میزان چسبندگی خمیر کماچ به دلیل وجود شکر طبیعی است و نباید با اضافه‌کردن آرد بیشتر آن را سفت کنید.
  • استراحت خمیر در تهیه کماچ بسیار مهم است و مدت‌زمان آن در تابستان و زمستان به ترتیب ۸ و ۱۲ ساعت است.
  • در صورت نداشتن زمان کافی برای استراحت کماچ از بیکینگ پودر برای پوک شدن نان استفاده کنید.
  • تهیه کماچ به روغن زیادی برای سرخ شدن نیاز ندارد و نباید کماچ را در روغن غوطه‌ور کنید.
  • غلظت خمیر کماچ در کیفیت نهایی این نان تاثیر زیادی دارد و نباید خمیر را سفت درست کنید.

با رعایت نکات گفته شده نان کماچ شیرازی تازه در خانه درست کنید و از عطروطعم آن لذت ببرید. اگرچه طرز تهیه کماچ شیرازی ساده است، اما با کمی صبر و حوصله می‌توانید نان‌های پر طرفدار دیگری نیز در خانه درست کنید. مثلا تعداد زیادی از افراد برای صبحانه و عصرانه یا وعده‌های غذایی سبک از نان تست استفاده می‌کنند. بااین‌حال کمتر کسی را پیدا می‌کنید که نان تست خانگی درست کند. در مقاله طرز تهیه نان تست تمام مراحل تهیه این نان بسیار کاربردی آموزش‌داده‌شده است.

کلام آخر

نان کماچ شیرازی که به کماج استهبان نیز شناخته می‌شود از نان‌های سنتی و معروف استان فارس است که با مواد اولیه بسیار ساده‌ای درست می‌شود. شما برای اینکه یک نان سنتی خوشمزه در خانه درست کنید، نیاز به تنور یا فر ندارید. نان کماچ در روغن بسیار کم درست شده و بافت ترد و خوشمزه‌ای دارد. این نان محلی شیراز را درست کنید و تجربیات خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک گذارید.

سوالات متداول

چگونه خمیر پیتزا درست کنیم؟

اول آرد نان فانتزی، خمیرمایه، شکر، کمی نمک، روغن مایع و آب جوشیده سرد آماده کنید. در ادامه آب، شکر و خمیر مایع را درون یک کاسه بریزید و مواد را کاملاً ترکیب کنید. سپس روغن و نمک را اضافه کرده و دوباره مخلوط کنید. در نهایت آرد الک شده را کم‌کم اضافه کرده و خمیر را درست کنید. حالا روی خمیر را بپوشانید و یک ساعت استراحت دهید.

مواد لازم برای تهیه نان شیرمال خانگی چیست؟

نان شیرمال در بین نان‌های ایرانی بسیار محبوبیت دارد و انتخاب خوبی برای صبحانه و عصرانه محسوب می‌شود. شیر، شکر، پودر مخمر فوری، تخم‌مرغ، آرد، روغن مایع، نمک و آب از ترکیبات اصلی نان شیرمال هستند.

طرز تهیه کماج اصفهان چیست؟

شیر، شکر، تخم‌مرغ، مایه خمیر، آرد، آب ولرم، مغزیجات و روغن مایع از مواد لازم  برای تهیه کماج اصفهان هستند. ابتدا شکر، خمیرمایه و آب را باهم مخلوط کرده و خمیرمایه درست کنید. بعد در یک ظرف تخم‌مرغ‌ها را هم بزنید و به آن شیر، شکر و روغن اضافه کنید. سپس خمیرمایه را اضافه کرده و هم بزنید. در نهایت آرد الک شده را اضافه کنید. خمیر را به شکل دلخواه فرم دهید و کف قابلمه چرب شده یا قالب کیک قرار دهید.

انتشار دهید:

یک نظر بنویسید