یکی از نانهای خوش بافت و لذیذی که در سراسر خاورمیانه تهیه میشود، نان شیرمال است. شهرهای زیادی در جایجای کشورمان وجود دارند که این نان را به کمک شیر، تخممرغ، آرد و برخی مواد دیگر تهیه کرده و برای صبحانه یا عصرانه میل میکنند. از مزایای نان شیرمال متعادل بودن شیرینی آن است. افرادی که دوستدار نانهای حجیم و کم شیرین هستند، میتوانند بهراحتی این نان را در منزل پخته و نوشجان کنند. طرز تهیه نان شیرمال یکی از دستورهای ارزان و نسبتاً سادهای است که در کمتر از 2 ساعت آماده خواهد شد. در این قسمت قصد داریم تا 3 مدل از پرطرفدارترین دستورالعملهای نان شیرمال را با تمامی فوت و فنهای آن را بررسی کنیم.
طرز تهیه نان شیرمال ساده و خانگی
برای تهیه نان شیرمال خانگی باید مواد اولیه زیر را فراهم کرده و مطابق دستور گامبهگام پیش بروید. این دستور پخت با دستور تهیه نان شیرمال سنتی تفاوت چندانی ندارد.
مواد لازم برای تهیه نان شیرمان ساده عبارتند از:
آرد سفید: 3 لیوان
شیر: 1 لیوان
شکر: 3/4 لیوان
سفیده تخممرغ: 1 عدد
گلاب: 2 قاشق غذاخوری
خمیرمایه: 1 قاشق غذاخوری
بیکینگپودر: 1/2 قاشق چایخوری
وانیل: 1/2 قاشق چایخوری
نمک: 1/2 قاشق چایخوری
روغن مایع: 4 قاشق غذاخوری
مواد لازم برای تهیه رومال:
کنجد: 2 قاشق غذاخوری
زعفران دمکرده: 1 قاشق غذاخوری
زرده تخممرغ: 1 عدد
سرکه سفید: 1 قاشق غذاخوری
دستور تهیه نان شیرمال ساده و خانگی
یک کاسه متوسط انتخاب کنید تا شیر و خمیرمایه را در آن بریزید. بلافاصله ۲ قاشق غذاخوری از شکر را درون مخلوط شیر و خمیرمایه ریخته و اجازه دهید 15 دقیقه در جایی تاریک استراحت کند تا خمیرمایه فعال شود.
سفیده تخممرغ را به همراه شکر، وانیل، بیکینگپودر، گلاب و روغن خوب مخلوط کنید تا جایی که مایعی یکدست و کرمی رنگ به دست آید. اکنون باید مخلوط خمیرمایه و شیر را به محتویات تخممرغ اضافه کنید و خوب هم بزنید تا با هم ترکیب شوند.
آرد را 2 مرتبه الک کنید. سپس آهستهآهسته به مایه نان اضافه کنید و بهآرامی مخلوط کرده تا خمیری منسجم بدست بیاید.
روی میز کار یا سینی بزرگی کمی آرد بپاشید و خمیر نان را روی آن انتقال دهید. حدود 15 دقیقه خمیر شیرمال را ورز دهید تا بافتی منسجم و لطیف پیدا کند. هر اندازه که دوست دارید چانه بگیرید و در ظرفی بچینید. روی ظرف را پارچه بکشید و اجازه دهید خمیر یک ساعت در دمای آشپزخانه استراحت کند.
پس از اینکه خمیر 2 برابر شد، هر چانه را به کمک وردنه تا قطر یک سانتیمتر باز کنید. فر را با درجه حرارت 180 درجه سانتیگراد گرم کنید و به سراغ مواد رومال بروید. در کاسهای مناسب زرده تخممرغ، سرکه و زعفران را بریزید و با چنگال خوب هم بزنید.
پس از اینکه مایه رومال یکدست شد، با فرچه بهآرامی روی شیرمالها بکشید و کنجد بپاشید. روی سینی فر کاغذ روغنی پهن کنید و شیرمالها را با فاصله مناسب، در کنار یکدیگر بچینید. سینی را به مدت 25 تا 30 دقیقه در طبقه وسط فر قرار داده و اجازه میدهیم تا پخت کامل شود. با گذشت زمان معلوم نانها را از فر درآورده و لای پارچه حولهای قرار دهید تا سنگین نشود.
طرز تهیه نان شیرمال با ماست
دستور تهیه نان شیرمال با ماست بهترین انتخاب برای مواقعی است که هوس نان شیرمال کردهاید، اما به شیر دسترسی ندارید. برای تهیه این مدل نان باید مواد زیر را تهیه کنید.
مواد لازم برای تهیه نان شیرمال با ماست عبارتند از:
آرد: 3 لیوان
ماست رقیق شده: 1 لیوان
تخممرغ کوچک: 1 عدد
روغن مایع: 1/4 لیوان
خمیرمایه: 1 قاشق غذاخوری
بیکینگپودر: 1 قاشق مرباخوری
نمک: 1/4 قاشق غذاخوری
شکر: 1/2 لیوان
کره: 1 قاشق غذاخوری
مواد رومال: به مقدار نیاز
کنجد: 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه نان شیرمال با ماست
ابتدا در ظرفی مناسب مایهخمیر و یک قاشق غذاخوری شکر را به همراه آب ولرم مخلوط کرده و اجازه دهید ۱۰ دقیقه استراحت کند تا عمل بیاید. برای تهیه ماست رقیق شده کافی است 3/4 لیوان ماست را به همراه 1/4 لیوان آب ولرم مخلوط کرده تا یکدست و کمی رقیق شود.
ماست رقیق شده را به همراه سفیده تخممرغ، بیکینگپودر، نمک، شکر و کره مخلوط کرده و به مدت ۳ تا ۵ دقیقه با چنگال یا همزن دستی بزنید تا یکدست و کرمی رنگ شود. مایهخمیر عمل آمده را به ترکیب تخممرغ و باقی مواد اضافه کنید و هم بزنید.
اکنون باید آرد الک شده را بهآرامی با مواد تر (خیس) مخلوط کرده تا خمیر یکدستی به وجود بیاید. پس از اینکه مواد را ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ورز دادید، خمیر شیرمال شما آماده است.
مطابق دستور قبلی خمیر را آماده کرده و رومال بزنید. فر را با دمای 180 درجه گرم کنید و خمیرها را به مدت 3۰ دقیقه در آن قرار دهید.
با گذشت این زمان نان شیرمال شما آماده است. نوشجان.
در کنار خواندن این مقاله به شما پیشنهاد میکنیم که به مقاله طرز تهیه نان روغنی نیز سر بزنید.
طرز تهیه نان شیرمال بازاری
در بسیاری از موارد، نانهای بازاری بافتی سبک و طعمی لذیذ دارند. نان شیرمال صنعتی نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای تهیه نان شیرمال بازاری کافی است مواد اولیه زیر را آماده کرده و مطابق دستور پیش بروید.
مواد لازم برای تهیه نان شیرمال بازاری عبارتند از:
آرد گندم: 2.5 لیوان
زرده تخممرغ: 2 عدد
شیر ولرم: 3/4 لیوان
خمیرمایه: 1 قاشق غذاخوری
شکر: 1/3 لیوان
کره: 50 گرم
نمک: 1.5 قاشق مرباخوری
مواد رومال: به مقدار نیاز
کنجد: 2 قاشق غذاخوری
دستور تهیه نان شیرمال بازاری
در گام نخست باید خمیرمایه را مانند روشهای قبلی با یک قاشق شکر و شیر عمل بیاوردید. زرده تخممرغ، بیکینگپودر، شکر، کره، نمک و مخلوط خمیرمایه را با همزن برقی به مدت 3 دقیقه خوب ترکیب کنید تا کرم رنگ و کشدار شوند.
آرد الک شده را بهآرامی اضافه کرده و ترکیب کنید. 15 دقیقه خمیر را ورز دهید تا بافتی منسجم و سبک پیدا کند.
یک ساعت خمیر را در محیط آشپزخانه استراحت دهید تا حجم آن دو برابر شود. سپس چانه بگیرید، وردنه کنید، رومال بزنید و کنجد بپاشید. فر از قبل گرم شده را با دمای 180 درجه سانتیگراد تنظیم کرده و نانها را به مدت 25 دقیقه در فر بگذارید. پس از اینکه روی شیرمالها طلایی شد، کار شما به پایان رسیده است. نوشجان.
طرز تهیه نان شیرمال بدون فر
در این روش باید خمیر نان شیرمال را مطابق یکی از دستورهای قبلی آماده کنید. تابهای (نچسب) متوسط یا بزرگی را انتخاب کرد و کف آن را با کره یا روغن خوب چرب کنید. خمیر نان را به اندازه کف تابه پهن کرده و روی آن را رومال بزنید.
کنجد بپاشید و تابه را روی حرارت ملایم قرار دهید. دقت داشته باشید که حرارت اجاق کم باشد و از شعله پخش هم استفاده کنید. در تابه را با دمکنی بپوشانید و به مدت ۴۰ دقیقه روی حرارت قرار دهید تا نان شیرمال آماده شود.
زمانی که ۳۰ دقیقه از زمان گفته شده سپری شد، در تابه را بردارید و روی نان را با چسباندن انگشت آزمایش کنید. چنانچه که دست شما به نان نچسبید، میتوانید نان را برعکس کنید تا طرف دیگر آن نیز برشته شود.
اگر نان حالت چسبندگی داشت 10 دقیقه دیگر نیز صبر کنید و نهایتاً نان را بچرخانید. با گذشت این زمان نان شیرمال بدون فر شما آماده شده است.
فوت و فنهای مربوط به تهیه نان شیرمال
- آرد نان فانتزی برای تهیه نان شیرمال بسیار مناسب است.
- اگر خمیر به دستان چسبید کمی دست خود را به کمک روغن چرب کنید تا مانع از چسبندگی خمیر شود.
- تمامی موارد گفته شده در دستور تهیه نان شیرمال ساده و خانگی را برای بازکردن خمیر و قرار دادن آن در فر رعایت کنید.
- در صورت تمایل میتوانید مقداری کشمش و گردو خرد شده نیز درون خمیر بریزد تا نان شیرمال مغزدار داشته باشید.
- برای اینکه نتیجه کار ایدهآل باشد، توصیه میکنیم شیر، کره و تخممرغ را 15 دقیقه قبل از تهیه خمیر بیرون از یخچال گذاشته تا با محیط هم دما شود.
- فر را 10 دقیقه قبل از گذاشتن خمیر نانها در آن، از قبل گرم کنید.
- اگر قصد دارید نان شیرمال را به مدت طولانیتری نگهداری کنید، توصیه میکنیم حتماً نانها را در فریزر قرار دهید.
طرفداران نانهای سبک و حجیم بدون تردید از طعم و بافت نان پوآچا نیز لذت خواهند برد. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم از مقاله طرز تهیه نان پوآچا پنبهای نیز دیدن کنید.
کلام آخر
همانطور که مطالعه کردید طرز تهیه نان شیرمال چندان کار پیچیدهای نیست و شما میتوانید به کمک مواد در دسترس، نان شیرمال خانگی و سنتی را در خانه تهیه کنید. در این قسمت، ما ۳ دستور تهیه پرطرفدار نان شیرمال را بررسی کردیم. همچنین روش تهیه نان شیرمال بدون فر را نیز به شما آموختیم. شما این فرصت را دارید که به کمک دستورهای تهیه و فوت و فنهای گفته شده، بهراحتی در منزل نان شیرمال خوشطعم و خوش بافتی را بپزید. در صورتی که تجربه یا سؤالی در رابطه با طرز تهیه نان شیرمال دارید، لطفاً با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
بهترین آرد برای تهیه نان شیرمال کدام است؟
آرد سفید یا آرد فانتزی انتخاب مناسبی برای تهیه خمیر نان شیرمال است.
رمز سبکی و لطیف بودن نان شیرمال بازاری چیست؟
هم دما بودن تخممرغ، شیر و کره باعث بهبود بافت و کیفیت نان شیرمال خواهد شد.
چه موادی را میتوان جایگزین شیر موجود در نان شیرمال کرد؟
اگر به شیر دسترسی نداشتید، میتوانید از ماست رقیق شده استفاده کنید
1 نظر
مریم مهدی پور
۸ شهریور ۱۴۰۲, ۰۸:۳۳ممنون که همه موارد توضیح دادین متشکرم