غذاهای محلی کرمانشاه از تنوع بسیار بالایی برخوردار است و احتمالاً شما هم نام غذاهای معروف این شهر را تا حد زیادی شنیدهاید. غذاهای سنتی کرمانشاه عموماً در قالب انواع کباب، آش، خوراک و پلو طبخ میشوند که هر یک از آنها طرفداران مخصوص به خود را دارند. آشنایی با طرز تهیه غذاهای سنتی و محلی به ما این امکان را میدهد تا علاوه بر داشتن تنوع غذایی با فرهنگ غذایی و ذائقههای مختلف نیز آشنا شویم. به همین دلیل این قسمت از مقاله آشپزی مجله تبرک را به بررسی غذاهای محلی کرمانشاه اختصاص دادهایم. در ادامه ما شما را با ۱7 طرز تهیه غذا محلی کرمانشاه آشنا خواهیم کرد. خواندن این مقاله به دوستداران طعمهای سنتی و اصیل توصیه میشود.
محبوبترین غذاهای محلی کرمانشاه
در ادامه شما با فهرستی از غذاهای محلی و سنتی کرمانشاه آشنا خواهید شد که در میان مردم منطقه و گردشگران بسیار محبوب و شناخته شده است. مانند:
دنده کباب کرمانشاه
گل سرسبد تمامی غذاهای محلی کرمانشاه که در بین خاص و عام شهرت فراوانی دارد؛ دنده کباب کرمانشاهی با سس مخصوص است. برای تهیه دنده کباب کرمانشاهی عموماً باید از دنده گوسفندی تازه استفاده کنید. ظاهر دنده کباب کرمانشاهی تفاوت چندانی با ششلیک ندارد؛ اما طعم این دو، دو دنیای متفاوت است. مواد موردنیاز برای دنده کباب: گوشت دنده گوسفندی، رب گوجهفرنگی، آبلیمو، نمک، فلفل سیاه، زعفران دمکرده، روغن کرمانشاهی یا روغنمایع، پیاز و نارنج تازه است. ابتدا با تمامی مواد به جز گوشت، سس مخصوص را تهیه کنید و دندههای گوسفندی را یکییکی از طول برش بزنید و داخل سس به مدت ۵ تا ۱۲ ساعت بخوابانید. با گذشت این زمان گوشت بهخوبی مزهدار و نرم شده است. کباب را در کنار گوجه، نان تازه یا برنج نوش جان کنید.
خورشت خلال
کمتر کسی آوازه طعم خورشت خلال کرمانشاه را نشنیده است. خورشت خلال یکی از خوشطعمترین خورشهای مجلسی مربوط به این منطقه است که عموماً در مهمانی و مجالس مهم از آن بهره میگیرند. خورشت خلال کرمانشاهی را به کمک گوشت خورشتی، خلال بادام، زرشک سیاه، رب گوجهفرنگی، گلاب، زعفران دمکرده، لیموعمانی، پیاز، دارچین، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و روغن تهیه میکنند. گوشت مورداستفاده در خورشت خلال عموماً از نوع گوسفندی یا گوساله است؛ اما درصورتیکه به این پروتئینها دسترسی نداشتید میتوانید از گوشت مرغ یا بوقلمون هم استفاده کنید. در برخی دستورها امکان حذف روغن حیوانی یا جایگزین کردن آن با کره محلی هم وجود دارد.
آش عباسعلی
یکی از خوشمزهترین آشهای محلی کرمانشاه، آش عباسعلی است که در بین دوستداران غذاهای گوشتی بسیار محبوب است. آش عباسعلی به دلیل ترکیبات ویژه خود بسیار مقوی و لذیذ است. برای تهیه آش عباسعلی باید گندم بدون پوست، نخود، عدس، گوشت گردن گوسفندی، لوبیا چیتی، لوبیا سفید، پیاز، برنج و ادویههایی متداول استفاده کنید. طرز تهیه آش عباسعلی مشابه به طرز تهیه آش شعله قلمکار است. در آخر برای تزیین از پیازداغ، سیرداغ و نعناداغ کمک بگیرید.
آبگوشت باغی
از دیگر غذاهای سنتی و محلی کرمانشاه، آبگوشت باغی است که در بین مردم منطقه بسیار محبوب است. احتمالاً شما هم تصور میکنید که آبگوشت باغی نباید تفاوت چندانی با آبگوشتهای معمولی داشته باشد؛ اما باید بگوییم که ترکیبات و طعم این خوراک شما شگفتزده خواهد کرد. برای تهیه آبگوشت باغی به گوشت گوسفندی، میوههای تابستانه (آلو، آلبالو، زردآلو، هلو، گیلاس، سیب و موارد مشابه دیگر)، پیاز، سیبزمینی، نخود، لوبیا سفید، ادویه، نمک، نعنا و برگ بو نیاز دارید. آبگوشت باغی را در آغاز فصل تابستان و به کمک میوههای فصل تهیه میکنند به همین دلیل نام این خوراک را آبگوشت باغی مینامند. این غذا را معمولاً در دورهمیهای خانوادگی و دوستانه طبخ میشود.
دست پیچ
اگر به غذاهای خمیری یا میان پر علاقه دارید، دست پیچ کرمانشاهی مخصوص شما است. این غذا را میتوان در دو نوع گیاهی و گوشتی تهیه کنید. اگر سویا را جایگزین پروتئین جانوری کنید، دست پیچ یک غذای گیاهی خوشطعمی خواهد بود. برای تهیه مواد میانی دست پیچ باید از پیاز، گوشت چرخکرده یا سویا، هویج، جعفری، روغن، ادویه، نمک، پودر سیر، آویشن و رب گوجهفرنگی استفاده کنید. تمامی مواد را مرحلهبهمرحله در روغن تفت بدهید و صبر کنید تا از حرارت بیفتد. خمیر دست پیچ را از آرد، شیر، تخممرغ، زعفران و کمی نمک تهیه میکنند. در آخر خمیرها را بهصورت مثلثی یا اشکال دیگر پهن کرده و بهاندازه یک قاشق غذاخوری داخل آن را با مواد میانی پر میکنند. دست پیچها را در روغن یا در فر برشته کنید.
آش دوغ کرمانشاهی
معمولاً آش دوغ را در مناطق مختلفی از کشورمان تهیه میکنند. بسته به ذائقه و فرهنگ غذایی هر یک از این دستورها کمی با یکدگر متفاوت هستند. ممکن است آش دوغ را در برخی مناطق با گوشت و سبزی محلی خاصی تهیه کنند؛ اما اصول اولیه هر یک از آنها کاملاً مشابه یکدیگر است. آش دوغ کرمانشاهی را با نخود، سبزی آش، دوغ، برنج، سیرداغ، پیازداغ، نعناداغ، نمک و فلفل سیاه تهیه میکنند. طرز تهیه آش دوغ در برگی از مجله آشپزی تبرک ثبت شده است. برای آشنایی هر چه بیشتر میتوانید به این مقاله نیمنگاهی بیندازید.
سیب پلو به همراه سیبزمینی
به نظر شما برای تهیه سیب پلو از چه نوع سیبی استفاده میکنند؟ سیبزمینی یا سیب درختی؟ بیایید تا این پلو لذیذ را از نزدیک بررسی کنیم. برای تهیه سیب پلو باید از سیبزمینی کمک گرفت؛ اما دستور تهیه این غذا به چه صورت است؟ سیب پلو را بهوسیله همنشینی سیبزمینی خرد شده، گوشت قل قلی، برنج ایرانی، ادویه و روغن کرمانشاهی تهیه میکنند و در کنار ماست یا ترشی میل میکنند.
خوراک کدو حلوایی
بهاحتمال زیاد همه ما با طرز تهیه کیک کدو حلوایی یا پخت آن با شیره و شکر آشنا باشیم اما میدانستید که به کمک کدو حلوایی میتوان یک خوراک لذیذ و اصیل تهیه کرد. خوراک کدو حلوایی از دیگر غذاهای محلی کرمانشاه است. کدوحلوایی، پیاز، عدس، آبنارنج، رب گوجهفرنگی، روغن، نمک، زردچوبه و فلفل سیاه را با هم همراه کنید تا خوراک کدو حلوایی تهیه کنید. خوراک کدو حلوایی کرمانشاه نمونه یک عصرانه یا شام سبک است.
شلمین یا آش ترش
شلمین یا اش ترش نمونه دیگری از آشهای محلی کرمانشاه است. این آش شباهت زیادی با آش ترخینه دارد و عموماً در ایام سرد سال تهیه و میل میشود. شلغم، نخود، عدس، مغز گردو، گوشت، پیاز، برگه زردآلو، روغن، کشمش و نمک را همراه هم کنید تا به طعم آش شلمین کرمانشاهی برسید.
خورشت کنگر
خورشت کنگر از دیگر خورشتهای محلی کرمانشاه است که در مناطق مختلفی از کشورمان آن را با اندکی تفاوت در دستور، تهیه میکنند. دستور تهیه خورشت کنگر شباهت زیادی به طرز تهیه خورشت کرفس دارد. وجه تمایز خورشت کنگر کرمانشاهی با سایر خورشت کنگرها در عطروطعم روغن حیوانی آن است.
آش بلغور
یکی از آشهای خوشمزه کرمانشاه، آش بلغور است که آن را به دو روش گیاهی یا با گوشت تهیه میکنند. ترکیبات این آش سبب شده تا نام آن در بین غذاهای مقوی دیده شود. عموماً آش بلغور را در دورهمیهای دوستانه یا خانوادگی طبخ میکنند. اگر قصد دارید آش بلغور را در خانه تهیه کنید به موادی مانند بلغور گندم یا جو، گوشت، آب گوشت، نخود، عدس، لوبیا چیتی، برنج، سبزی آش و روغن کرمانشاهی نیاز دارید. ادویههای این غذا شامل تخم گشنیز، نمک، فلفل و زردچوبه است. در آخر آش را با پیازداغ، سیرداغ، نعناداغ و کشک تزیین کنید. در تهیه آش بلغور به روش گیاهی باید از بلغور جو، نخود، عدس، لوبیا چیتی، برنج، پیاز، سیر، سبزی آش و کشک استفاده کنید.
هلو کباب
هلو کباب نام غذای محلی کرمانشاهی دیگری است که طعم و مواد اولیه متفاوت آن سبب شده تا طرفداران مخصوص به خود را داشته باشد. این غذای لذیذ طعمی ملس دارد و ظاهر آن بسیار شبیه به انواع کوفته است. شما به گوشت چرخکرده، نخود یا لپه پخته شده، پیاز رنده شده، روغن محلی، کشمش، گردو، هلو یا آلو، آبغوره، ادویه، زعفران و آب را برای طبخ این غذا نیاز دارید.
آش ترخینه
آش ترخینه جزو غذاهای اصیل و محلی استان کرمانشاه است که از نخود، لوبیا، عدس، ترخینه، پیاز، سبزی آش، کشک، نمک و ادویه تهیه میشود. ترخینه شکل خشک شده موادی همانند: بلغور گندم، دوغ، زردچوبه، فلفل سیاه، گل زرد و نعنا خشک است. ترخینه را میتوان بهصورت آماده از عطاری یا فروشگاههای مواد غذایی تهیه کرد.
ونوشک پلو
ونوشک پلو یکی از پلوهای ساده و کم دردسر است که در زمان کوتاهی تهیه میشود. ونوشک پلو از جمله غذاهای محلی کرمانشاه است که عطروطعم آن سبب شده تا طرفداران زیادی برای خود داشته باشد. ونوشک یا پسته کوهی جز اساسی این غذای لذیذ است که ترکیب آن با موادی دیگر، شما را با طعم این پلو آشنا میکند. اگر قصد دارید که ونوشک پلو را طبخ کنید به موادی همانند: گوشت چرخکرده، برنج، پیاز، رب گوجهفرنگی، روغن حیوانی، زعفران دم شده، نمک، زردچوبه و فلفل نیاز دارید.
آش سورانه
آش سورانه یا آش تابستانه غذایی است که عمدتاً در ایام نوروز، بهار و تابستان تهیه میشود. سورانه نام گیاهی کوهی است که در کوهپایههای کوههای زاگرس رشد میکند. آش سورانه را بهوسیله این سبزی کوهی، روغن، رب انار، پیازداغ، گوشت چرخکرده، نمک، فلفل و زردچوبه طبخ میکنند. البته امکان طبخ این غذا بدون گوشت هم هست.
کوفته نخود
اگر از طعم کوفتهتبریزی لذت میبرید، پیشنهاد میکنیم که کوفته نخود کرمانشاه را هم امتحان کنید. دستور تهیه کوفته نخود تفاوت چندانی با طرز تهیه کوفتهتبریزی ندارد. تنها وجه تمایز این دو غذا، عدم استفاده از تخممرغ و جایگزین کردن نخود بهجای لپه در کوفته نخود کرمانشاهی است.
آش کشک بادمجان
اگر به دنبال چشیدن طعم متفاوتی از خوراک کشک و بادمجان هستید به سراغ آش کشک و بادمجان بروید. این خوراک یکی دیگر از آشهای محلی کرمانشاه است که در قالب پیشغذا یا غذای سبک سرو میشود؛ اما ممکن نیست که شما این غذای ساده را بهعنوان غذای اصلی در مجالس و مهمانیهای این منطقه ببینید. گوشت، بادمجان، کشک، پیاز، سبزی معطر، روغن و ادویههای مخصوص از جمله مواد اولیهای هستند که در دستور تهیه این خوراک خواهید دید.
کلام آخر
آشنایی با طرز تهیه غذاهای محلی این فرصت را به ما میدهد که با فرهنگ و عادات غذایی مردمان یک خطه بهخوبی آشنا شویم. بهعنوان مثال با بررسی غذاهای محلی کرمانشاه شما به این موضوع پی میبرید که قوت غالب مردمان آن منطقه چیست و حتی تا حد زیادی به محصولات تولیدی و پیشه آنها هم پی خواهید برد. ما در این برگ از مجله تبرک شما را با ۱7 غذای محلی استان کرمانشاه آشنا کردیم و تا حد ممکن هم طرز تهیه هر یک از آنها را هم بررسی کردیم. اگر شما تجربهای دررابطهبا طعم یا روش تهیه این غذاها دارید، با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
عمدتاً غذاهای محلی کرمانشاه از چه مواد اولیهای تهیه میشوند؟
پروتئینهای جانوری مانند گوشت گوساله یا گوشت گوسفندی، حبوبات و روغن کرمانشاهی از جمله مواد اولیه پر کاربرد در غذاهای محلی کرمانشاه هستند.
محبوبترین و معروفترین غذاهای محلی کرمانشاه در چند دسته جای میگیرند؟
محبوبترین و معروفترین غذاهای محلی کرمانشاه عموماً در قالب خوراک، پلو، خورشت، کباب و آش جای دارند.
معروفترین غذاهای محلی کرمانشاه چه نام دارد؟
آش ترخینه، آش عباسعلی، دنده کباب، خورشت خلال و کوفته نخود از معروفترین غذاهای محلی کرمانشاه هستند.
شبکه های اجتماعی