بیشتر خانمها ترجیح میدهند رب را در خانه و به روش کاملا سنتی درست کنند. رب خانگی طعم دلپذیری دارد، اما مراحل تهیه آن، طولانی و پردردسر خواهد بود. کوچکترین بیتوجهی ممکن است باعث سیاه یا تلخ شدن رب گوجه شما شود.
خوشرنگ شدن رب گوجه در غذا به کیفیت پخت و مواد اولیه بستگی دارد. در این مقاله با ما همراه شوید تا علت سیاه شدن رب گوجه فرنگی را با شما در میان بگذاریم.
علت تلخ شدن رب گوجه خانگی
درست کردن رب خانگی در اواخر شهریور ماه یکی از آداب و رسوم قدیمی و خاطرهانگیز است. مادرها و مادربزرگها در قدیم این کار را با دقت و حوصله انجام میدادند. درست کردن رب خوشمزه در خانه نکات مهمی دارد که اگر رعایت نشوند، نتیجه رضایتبخش نخواهد بود.
در صورتی که از گوجهفرنگی سالم و رسیده استفاده نکنید، رب شما تیره و بیکیفیت میشود. گوجههای له و خراب ممکن است طعم رب شما را تغییر دهند.
دیگی که رب را در آن میجوشانید، بهتر است از جنس چدن یا مس باشد. قابلمه از جنس روی انتخاب مناسبی برای این کار نیست. دیگ را به مدت چند ساعت بر روی حرارت ملایم بگذارید و بههیچ وجه شعله را زیاد نکنید.
حرارت بالا و قابلمه نازک باعث ته گرفتن رب میشوند. طعم سوختگی و رنگ تیره گوجهها، رب شما را خراب میکنند. اگر گوجه را بیش از حد بجوشانید، غلیظ و سیاه میشود. البته که رب غلیظ و رسیده دیرتر خراب میشود، زیرا آب آن کاملا تبخیر میشود.
توجه داشته باشید که در مراحل پایانی رب را روی حرارت ملایم مدام هم بزنید و اجازه ندهید ته بگیرد.
اگر میخواهید با تمام نکات ریز پخت رب خانگی آشنا شوید، مقاله رب خانگی را چطور درست کنیم؟ را از دست ندهید.
خوشرنگ شدن رب گوجه
علاوه بر کیفیت گوجه فرنگی و زمان پخت، نکات دیگری در طعم و رنگ رب شما اثرگذار خواهد بود. یکی از دلایل سیاه شدن رب گوجه، اضافه کردن نمک در اواسط پخت رب است. توجه داشته باشید که نمک را باید 10 تا 15 دقیقه قبل از خاموش کردن حرارت اضافه کنید.
زمانیکه هنوز گوجهفرنگیها آب خود را از دست ندادند، اضافه کردن نمک باعث تیره و تلخ شدن رب میشود. در مراحل اولیه جوشیدن رب، مقداری کف بر روی آن ایجاد میشود.
یکی از نکات مهم برای خوشرنگ شدن رب، جدا کردن کف آن میباشد. موقع پخت رب، بههیچ وجه درب دیگ یا قابلمه را نبندید. از افزودنیهای مختلفی مثل آرد یا نشاسته برای غلیظ شدن رب استفاده نکنید.
زمانی که رب شروع به جوشیدن میکند، مقداری از رب سفت شده و به کناره دیگ میچسبد. بههیچ وجه کنارهای آن را داخل رب نریزید. این مواد رب شما را سیاه میکنند. این قسمت را به کمک یک دستمال خیس پاک کنید.
اگر رب شما زیادی تیره شده، به احتمال زیاد آن را بیش از حد روی حرارت نگه داشتید. علت کمرنگ شدن رب خانگی هم این است که آن را زود از روی حرارت برداشتید و آب گوجهها بهطور کامل تبخیر نشده است.
برای اینکه در وقت و هزینه خود صرفهجویی کنید و خورشت قیمه و آبگوشت خود را با بهترین رب خوشرنگ کنید، این بار رب گوجهفرنگی تبرک را امتحان کنید. این رب با بهترین مواد اولیه درست شده و دست کمی از رب اصیل خانگی ندارد.
جوشاندن دوباره رب گوجهفرنگی
یکی دیگر از مشکلات رب خانگی این است که بعد از مدتی ممکن است کپک بزند. علت کپک زدن رب گوجه، آبدار بودن آن است. اگر رب شما به غلظت کافی نرسد و آب آن کاملا تبخیر نشود، خیلی زود کپک روی آن ظاهر میشود.
جدا کردن قسمت کپکزدگی و مصرف آن توصیه نمیشود. باکتریها و قارچها ممکن است به قسمتهای دیگر رب نفوذ کرده باشد. مصرف رب کپکزده در مقدار کم ممکن است عوارض چندانی نداشته باشد، اما سالم نیست.
بهتر است موقع پخت دقت کافی را داشته باشید و حتما به مقدار کافی نمک به رب بزنید. نمک از فاسد شدن رب جلوگیری میکند. راهکار آخر هم این است که رب گوجه را در ظرف شیشهای دربدار نگه دارید.
رب گوجه نباید زیر نور مستقیم آفتاب یا در مجاورت حرارت باشد. شما میتوانید آن را در جای خشک و خنک مثل یخچال نگه دارید.
آیا با فواید مصرف رب گوجهفرنگی آشنا هستید؟ در همین زمینه نگاهی به مقاله خواص رب گوجهفرنگی بیندازید.
ترش شدن رب گوجهفرنگی
احتمال دارد رب شما هم بعد از مدتی گازدار شده و حبابهای زیادی بر روی آن دیده شوند. ترش شدن رب گوجهفرنگی دلایل مختلفی دارد. روش پخت و نگهداری آن مانع ترش شدن خواهد شد.
کمتر پیش میآید ربهای صنعتی ترش شوند، اما رب خانگی را اگر در جای گرم نگه دارید، ترش میشود. برخی طعم رب ترش را دوست دارند و بهعمد آن را در مجاورت آفتاب نگه میدارند تا ترش شود.
ترش شدن رب، طعم غذا را هم ترش میکند و ممکن است مورد پسند همه نباشد. برای از بین بردن ترشی رب گوجه، آن را در یک دیگ بریزید و مقدار بیشتری نمک به آن اضافه کنید.
این کار باعث میشود حبابهای هوا خارج شوند و در نتیجه ترشی رب کمتر میشود. اگر رب شما هنوز طعم ترشی دارد، بهجای اینکه آن را دور بریزید، دوباره بجوشانید.
جوشاندن رب ترش، باعث خارج شدن گاز آن میشود و طعم ترشی را از بین میبرد. بهتر است رب را در یخچال نگه دارید تا هیچوقت کپک نزند و ترش نشود. نگهداری در کوزه و در زیرزمین خنک هم روش سنتی و کاربردی برای داشتن یک رب سالم و باکیفیت خواهد بود.
کلام آخر
درست کردن رب خانگی کار لذتبخشی است و بیشتر خانمها پخت به روش سنتی را ترجیح میدهند. تهیه رب گوجهفرنگی در خانه کار آسانی نیست. اگر نکات کلیدی را رعایت نکنید، وقت و هزینه خود را از دست میدهید.
در بیشتر موارد، علت سیاه و تلخ شدن رب گوجه، حرارت بالا و مدت زمان طولانی پخت آن است. روشهای نادرست نگهداری هم باعث کپکزدگی و ترش شدن رب میشوند. ما در این مقاله راز و رمز درست کردن یک رب سالم و خوشمزه را با شما در میان گذاشتیم.
سوالات متداول:
چرا رب گوجه سیاه میشود؟
حرارت بالا و به مدت طولانی، باعث ته گرفتن و سوختگی رب میشود. نمک را در مراحل آخر و بعد از سفت شدن رب اضافه کنید. رب سفتی که کناره دیگ جمع شده را داخل آن نریزید.
چطور ترشی رب را بگیریم؟
رب خانگی را در محل خنک نگه دارید تا ترش نشود. برای رفع ترشی آن میتوانید رب را بجوشانید یا مقداری نمک به آن اضافه کنید.
آیا جوشاندن رب باعث از بین رفتن کپک میشود؟
خیر. جوشاندن رب تاثیری در از بین رفتن باکتری و قارچهای کپک در رب ندارد. رب کپکزده را دور بریزید.
2 نظر
مریم
۱۴ شهریور ۱۴۰۱, ۲۳:۴۱ممنون از اینکه نکات کلیدی و اصلی را به رایگان در اختیار همه میگذارید تا همه از اون استفاده کنند و هزینه و زحمت و وقتشون هدر نره. خدا ازتون راضی باشه و به مال و جانتون در دنیا و آخرت برکت بده. با تشکر.
مریم
۳۰ مهر ۱۴۰۱, ۰۷:۵۴اگر رب گوجه خیلی سفت شد چکار کنیم