استان قزوین طبیعت زیبا و بکری دارد. قلعه الموت یکی از مناطق مرتفع در این استان است که آبوهوای آن گردشگران زیادی را برای بازدید به این منطقه میکشاند. روستای یِرِک در دامنه البرز و منطقه الموت قزوین واقع شده و 2850 متر ارتفاع دارد.
سفر به قله الموت و استان قزوین شما را با ذائقه منطقه سردسیر و کوهستانی بیشتر آشنا میکند. شما میتوانید خوشمزهترین غذاهای محلی را در سفر به تاکستانهای قزوین نوشجان کنید.
در این مقاله با ما همراه شوید تا لیست کاملی از غذاهای پرطرفدار استان زیبای قزوین را با شما به اشتراک بگذاریم.
غذای محلی قزوین
استان قزوین تنوع زیادی در غذاهای سنتی و محلی دارد. بعضی از این غذاها در مناسبتهای مذهبی و اعیاد طبخ میشوند. مراسمهای عروسی قزوینیها معمولا با شیرین پلو و قیمه نثار همراه است.
قیمه نثار
در بین انواع غذاها قزوینی، احتمالا بیشتر از همه اسم قیمه نثار را شنیدید. غذایی که در بیشتر رستورانهای محلی ایران سرو میشود، اما بهتر است آن را در خود قزوین امتحان کنید. این غذا شباهتی به خورشت قیمه ندارد و در واقع نوعی پلو مخلوط مجلسی است.
گوشت گوسفندی را بهصورت قیمهای ریز میکنند و لابهلای پلو میریزند. بههمین دلیل نام قیمه نثار بر این غذا گذاشتند. خلال پوست پرتقال، خلال پسته، خلال بادام و زرشک را هم در روغن تفت میدهند و روی برنج میریزند.
ظاهر این غذا رنگارنگ و جذاب است، عطر دارچین و زعفران آن شما را عاشق این پلو میکند.
جالب است بدانید که شهر شیراز مهد غذاهای پلویی و انواع برنج مخلوط است. در مقاله غذاهای محلی شیراز با آنها بیشتر آشنا شوید.
شیرین پلو
شیرین پلو یک غذای مجلسی است که معمولا در مجالس عروسی و میهمانیهای رسمی کام خود را با آن شیرین میکنند. ظاهر این غذا بسیار جذاب بوده و کدبانوهای قزوینی آن را به بهترین شکل درست میکنند.
سینه مرغ را میپزند و در کنار آن خلال پوست پرتقال، خلال بادام و خلال پسته را در کره محلی تفت میدهند. مواد را لابهلای پلو قرار میدهند و روی آن شربت غلیظ شده میریزند که از ترکیب آب، شکر و گلاب درست میشود.
کله جوش قزوینی
کله جوش یک غذای سنتی است که در شهرهای مختلف ایران آن را درست میکنند. همدانیها به این غذا کالجوش میکنند و خراسانیها آن را به اشکنه دوغ یا اشکنه ماست میشناسند.
در قزوین از کشک محلی، روغن محلی، گردو سابیده، نعنا داغ، پیاز و گوشت چرخکرده در این غذا میریزند. سبزیهای معطر مثل نعنا، ترخون و مرزه در کله جوش استفاده میشود که عطر بینظیری به این غذا میدهد.
برای آشنایی با کالجوش همدانی به مقاله طرز تهیه غذاهای محلی همدان سر بزنید.
غذای محلی قزوین دویماج
دُیماج یا دُگماژ از غذاهای سنتی و خوشمزه قزوین، زنجان و تبریز است. این غذا را بهعنوان پیشغذا یا عصرانه سرو میکنند. دویماج بسیاری مقوی و سالم است و از ترکیب نان، پنیر و سبزی درست میشود.
نان خشک را خرد کرده و آن را با پنیر محلی، خیار رنده شده، گردو، پیاز داغ و سبزی خوردن ورز میدهند. خمیر نرمی به دست میآید که آن را بهصورت لقمههای کوچک درست میکنند. قزوینیها معمولا لقمه دویماج را با دست یا ته استکان کوچک آماده میکنند.
غذای خانگی قزوین
غذاهای خانگی و ساده مردم خونگرم قزوین را در سفر خود به این شهر زیبا امتحان کنید. غذاهایی که بهتر است از دست مردم محلی بخورید تا خاطره سفرتان در ذهن شما ماندگار شود.
کوکوی شیرین
کوکوی شیرین قزوینی را خانمهای کدبانو و باسلیقه قزوینی درست میکنند و معمولا آن را با هویج پلو نوشجان میکنند. کوکو سیبزمینی خوشمزهای است که با ذائقه مردم قزوین سازگار است.
سیبزمینی، زعفران، ماست و تخممرغ را با هم مخلوط کرده، سپس به آن شکر، هل، گلاب و دارچین اضافه میکنند. در آخر کوکو شیرین را در روغن سرخ کرده و با نان یا پلو میل میکنند.
مشکوفی
مشکوفی دسر خوشمزه قزوینی است که خانمها تبحر خاصی در درست کردن آن دارند. این دسر را بهعنوان نذری هم در قزوین میبینید. ترکیبات اصلی این دسر نشاسته، وانیل، شکر، گلاب و زعفران است.
این دسر حالت ژلهای دارد و در ماه مبارک رمضان در وعده افطار استفاده میشود. در شهرهای شمالی هم دسر مشکوفی را به روش متفاوتی درست میکنند.
برای آشنایی با غذاهای متنوع و خوشمزه استان سرسبز گیلان، مقاله غذاهای محلی گیلان را از دست ندهید.
غذاهای محلی الموت قزوین
منطقه الموت قزوین و روستای باصفا یرک سنتیترین غذاهای استان قزوین را دارد. لبنیات این منطقه بسیار معروف است. در سفر به یرک و الموت حتما غذاهای سنتی آن را امتحان کنید.
بادمجان پلو قزوینی
بادمجان لاپلو یکی از غذاهای معروف قزوین است که اصالت آن به منطقه الموت و روستای یرک برمیگردد. برای تهیه این غذا بادمجان را سرخ میکنند و لابهلای پلو میچینند.
لایه دوم را از ترکیب گوشت چرخکرده، پیاز، رب گوجهفرنگی، سیر، زردچوبه، نمک و فلفل آماده میشود. بهترتیب بادمجان، گوشت و برنج را لابهلا قرار میدهند و در آخر عطر غذا را با زعفران آبکرده کامل میکنند.
شما میتوانید این غذا را خیلی راحت و سریع در خانه درست کنید. بادمجان سرخ شده طعم لطیف و بینظیری به این غذا میدهد.
پیشنهاد میکنیم برای رنگ بهتر در این غذا از رب گوجهفرنگی تبرک استفاده کنید که محصولی باکیفیت از بهترین گوجههای رسیده است.
آش آلو
استان قزوین هم درست مثل بیشتر استانهای کشورمان، تنوع زیادی در انواع آش دارد. برای تهیه این آش خوشمزه برنج و لپه را خوب میپزند.
سبزیهای معطر مثل گشنیز، نعنا و ترخون را به آش اضافه میکنند. سپس آلو را با ادویه مخصوص سرخ کرده و داخل آش میریزند. معمولا مقداری آبلیمو و شکر هم به آش آلو اضافه میکنند تا طعم ملسی داشته باشد.
اگر به آشهای ترش و ملس علاقه دارید، آش انار یزدیها را امتحان کنید. در مقاله غذاهای محلی یزد با این غذا بیشتر آشنا شوید.
آش ترشی الموت
آش ترشی الموت یا آش سرکه را با سبزیهای کوهی منطقه الموت درست میکنند. نخود، لوبیا و عدس را خوب میپزند. در ادامه سیر، پیاز، برنج و سبزیهای محلی را داخل آش میریزند.
برای قوام بیشتر معمولا کمی آرد هم به این آش اضافه میکنند. آش ترشی را با سرکه و زرشک ترش میکنند. اگر به غذاهای ترش علاقه دارید، طرفدار پروپاقرص این آش میشوید.
غذای محلی تاکستان
منطقه تاکستان در 35 کیلومتری جنوب غربی قزوین واقع شده و تقریبا بین همدان، زنجان و قزوین قرار دارد. بهترین زمان برای سفر به تاکستان، بهار و تابستان است. تاکستانهای انگور و منطقه خوش آبوهوایی که جاذبه توریستی استان قزوین بهحساب میآید.
خوراک گل کبر
گل کبر، کپر گل یا خاروک که در زبان انگلیسی به آن کاپاریس میگویند، گیاه بومی منطقه الموت در رشته کوه البرز است. فصل برداشت این گل اواخر پاییز و زمستان است. قزوینیها غذای خوشمزهای با این گیاه میپزند.
برای تهیه خوراک گل کبر، چند مرتبه گیاه را در آب میپزند تا تلخی آن از بین برود. کبر گل را به همراه پیاز در روغن تفت میدهند، سیر، ادویه و نمک اضافه میکنند. در آخر تخممرغ را روی آنها میشکنند و آن را با نان محلی میل میکنند.
برای آشنایی با ذائقه مردمان منطقه کویری، مقاله غذاهای محلی کرمان را بخوانید.
انار پلو قزوینی
قزوینیها پلو را شیرین و ملس دوست دارند. مرغ زعفرانی را بهصورت ریشریش درست میکنند. انار دانهشده را بههمراه کشمش پلویی، خلال پسته، گشنیز خرد شده و ادویه مخصوص در روغن کمی تفت میدهند.
برنج پخته شده را بهصورت لابهلا با مرغ زعفرانی، کشمش و انار تفت داده دم میکنند. این برنج مخلوط در استان قزوین طرفداران زیادی دارد، احتمالا شما هم عاشق این غذای خوشمزه میشوید.
آش امام قزوین
یک از آشهای معروف قزوینیهاست که در مراسم آیینی درست میشود و به آن آش زینالعابدین هم میگویند. در گذشته این آش را برای شفای بیماران درست میکردند. دیگ بزرگی برای تهیه این آش تدارک میبینند و همه مواد اولیه را از همسایهها جمع میکنند.
گوشت گوسفندی، لپه، برنج، جو، پیاز و سبزی مخصوص را در این آش میریزند. این آش در فصل سرد در منطقه کوهستانی و روستاهای قزوین هر ساله تهیه میشود و بهصورت نذری با حاجت شفای بیماران بین مردم پخش میشود.
جوجه بروستد
این غذا شباهت زیادی به غذاهای فرنگی دارد و قدمت زیادی در استان قزوین ندارد. مرغ سوخاری شدهای که مردم قزوین علاقه زیادی به آن دارند و در اغذیهفروشیهای این شهر میتوانید جوجه بروستد را سفارش دهید.
ران مرغ را همراه با پودر سوخاری در روغن سرخ میکنند. ادویههای مخصوص و پودر سوخاری دستساز طعم خوبی به این غذا میدهد. در کنار مرغ سرخ شده، مقداری سیبزمینی هم سرخ میکنند.
اگر دوست دارید با بهترین روش سوخاری کردن مرغ آشنا شوید، مقاله طرز تهیه مرغ سوخاری را از دست ندهید.
کلام آخر
استان قزوین منطقه خوش آبوهوا و کوهستانی است که بهترین غذاهای سنتی را با مواد اولیه درجه یک دارد. سبزیهای محلی، میوههای فروان و لبنیات دامنه کوه البرز زبانزد خاص و عام هستند.
در سفر به استان زیبای قزوین به هیجوجه از غذاهای خوشمزه و متنوع آن نگذرید. در این مقاله سعی داشتیم شما را با بهترین غذاهای این استان آشنا کنیم.
سوالات متداول:
معروفترین غذای محلی قزوین کدام است؟
قیمه نثار قزوینی غذای معروف و پرطرفدار این استان است که از پلو مخلوط با گوشت قیمهای، پیاز، خلال پوست پرتقال، خلال پسته، بادام، زعفران و دارچین درست میشود.
غذای محلی دویماج مخصوص کدام استان است؟
پیشغذا یا عصرانه خوشمزه که در استانهای قزوین، زنجان و تبریز درست میشود. ترکیب پنیر، خیار، نان خشک خردشده و سبزیهای محلی این غذا را میسازد.
انار پلو قزوینی چطور درست میشود؟
برای تهیه این غذای خوشمزه، برنج پخته شده را بهصورت لابهلا با مرغ زعفرانی، کشمش و انار تفتداده دم میکنند.
شبکه های اجتماعی