دال عدس نوعی عدس است که از عدس عادی ریزتر بوده و رنگ آن هم با عدس عادی کمی تفاوت دارد. این نوع عدس رنگ نارنجی داشته و برخی انواع آن متمایل به قرمز است. از دال عدس در غذاهای متفاوتی میتوان استفاده کرد؛ اما بهطورکلی از دال عدس در جنوب کشور بیش از سایر نقاط کشور استفاده میشود و مردم این منطقه غذاهای متفاوتی با آن میپزند. باتوجهبه اینکه این غذا در درازمدت در افراد احساس سیری ایجاد میکند، برای افرادی که رژیم لاغری دارند هم مناسب بوده و مصرف این غذا به آنها توصیه میشود.
در این مقاله ۲ دستور متفاوت برای تهیه غذای دال عدس ارائه میشود. خواص دال عدس برای کودکان بسیار زیاد است؛ بنابراین افرادی که کودک دارند بهتر است این غذا را به سبد غذایی خود اضافه کنند. همچنین مصرف دال عدس برای افراد ورزشکار هم پیشنهاد میشود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا علاوه بر روش تهیه غذای دال عدس، با خواص و فوتوفنهای پخت این غذای خوشمزه آشنا شوید.
خواص غذای دال عدس
خواص غذای دال عدس برای کودکان و ورزشکاران بسیار زیاد است. دال عدس دارای مقدار زیادی آهن است که هم برای کودکان و هم برای ورزشکاران بسیار مفید است. در روش دوم طبخ این غذا از لیموترش استفاده میشود که ویتامین ث زیادی دارد و این ویتامین ث به جذب بهتر آهن موجود در دال عدس کمک میکند. در واقع ویتامین ث و آهن برای جذب در بدن مکمل یکدیگر محسوب میشوند. علاوه بر این لیموترش در بهبود وضعیت کلی پوست هم مؤثر است.
مقاله فواید لیمو ترش برای پوست را بخوانید تا با خواص این ماده ارزشمند برای پوست آگاه شوید. در تهیه این غذا از زردچوبه و گوجهفرنگی هم استفاده شده که هر دوی این مواد دارای مقادیر قابلتوجهی آنتیاکسیدان هستند. آنتیاکسیدان موجود در این مواد برای مبارزه با رادیکالهای آزاد و جلوگیری از ایجاد سلولهای سرطانی در بدن بسیار کمککننده است. این غذا برای افراد گیاهخوار هم بسیار مناسب است؛ زیرا منبع خوبی از فیبر، آهن، پتاسیم و سایر مواد مغذی موردنیاز برای بدن است. افرادی که در رژیم گیاهخواری به سر میبرند بسیاری از نیازهای پروتئینی بدن خود را از حبوبات تأمین میکنند؛ بنابراین مصرف این غذا به آنها بسیار توصیه میشود.
انواع روش تهیه غذای دال عدس
در ادامه مواد موردنیاز برای تهیه غذای دال عدس برای شما عزیزان قرار داده شده است. برخی از این مواد برای طعم بهتر غذا به آن اضافه میشوند و استفاده از آنها اختیاری است. غذای دال عدسی به روشهای مختلفی پخته میشود. در این مقاله برای شما معروفترین روشهای پخت دال عدس را قرار دادهایم.
زمان حدودی پخت غذای دال عدس: ۷۰ دقیقه
مواد اولیه موردنیاز برای تهیه غذای دال عدس برای ۴ نفر به روش اول:
دال عدس: ۳ پیمانه
سیبزمینی: ۲ عدد بزرگ یا ۳ عدد متوسط
پیاز: ۱ عدد بزرگ یا ۲ عدد متوسط
رب گوجهفرنگی: ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
سیر: ۲ حبه
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
گوجهفرنگی پوره شده: ۱ عدد متوسط (در صورت تمایل)
تمرهندی: ۱ لیوان آب تمرهندی از صافی رد شده
روش اول پخت غذای دال عدس
در این روش در ابتدا باید دال عدسها خوب شسته شده و به مدت ۲ تا ۳ ساعت خیس بخورند. این کار برای جلوگیری از ایجاد نفخ است. در این مدت بهتر است یکبار آب آن را عوض کنید. حال باید پیازها را نگینی ریز خرد کنید. در صورت تمایل میتوانید پیازها را رنده کنید که در این صورت غذا لعاب بهتری خواهد گرفت. پس از آن سیر را نیز رنده کرده و سیبزمینیها را بهصورت نگینی درشت خرد کنید. در یک قابلمه پیازها را تفتداده و پس از اینکه پیازها کاملاً سبک و کمی طلایی شدند، ادویهها و سیر رندهشده را به آن اضافه کنید.
در این مرحله ۲ قاشق غذاخوری رب را هم به آن اضافه کرده و تفت دهید تا رنگ رب باز شود و خامی آن گرفته شود. حال باید دال عدسی که از قبل آن را خیس کرده بودید به مواد داخل قابلمه اضافه کنید. درصورتیکه تمایل دارید از پوره گوجهفرنگی در تهیه این غذا استفاده کنید، در این مرحله آن را به دال عدس اضافه کنید. پس از اینکه در حد یک دقیقه مواد را باهم تفت دادید، به آن آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید که دال عدسها کاملاً بپزند.
در یک ماهیتابه مقداری روغن بریزید و اجازه دهید روغن خوب داغ شود. سیبزمینیها را درون آن سرخ کنید. در اواخر پخت سیبزمینیها به آن نمک، فلفل سیاه و کمی زردچوبه اضافه کنید. این کار باعث میشود که مزه و عطر سیبزمینیها بسیار بهتر شود. پس از اینکه دال عدس کاملاً پخت، به آن سیبزمینیهایی که سرخ کردید را اضافه کنید. تمرهندی که آن را از صافی رد کردهاید را هم به غذا اضافه کنید. حالا کافی است که نمک غذا را اندازه کنید و غذای دال عدس پرخاصیت و خوشمزه شما آماده است. در کنار خانواده آن را نوش جان کنید.
مواد اولیه موردنیاز برای تهیه غذای دال عدس برای ۴ نفر به روش دوم:
دال عدس: ۳ پیمانه
سیبزمینی: ۲ عدد بزرگ یا ۳ عدد متوسط
فلفل قرمز: به میزان لازم (میتوانید از فلفل سبز تند هم استفاده کنید.)
پیاز: ۱ عدد بزرگ یا ۲ عدد متوسط
رب گوجهفرنگی: ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
سیر: ۲ حبه
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
نارنج: ۲ عدد بزرگ یا ۳ عدد متوسط (بهجای نارنج میتوانید از لیموترش هم استفاده کنید.)
روش دوم پخت غذای دال عدس
در این روش باید پس از گرفتن نفخ دال عدس، ابتدا آن را به همراه سیبزمینی باهم خوب بپزید. اگر تمایل دارید از فلفل سبز تند استفاده کنید، آن را در این مرحله به غذا اضافه کنید تا به آن طعم دهد و پس از اتمام فرایند پخت دال عدس و سیبزمینی، آن را از غذا خارج کنید. پس از آن پیازها را نگینی یا خلالی خرد کرده و تفت دهید تا کاملاً سبک و طلایی شوند.
سپس به آن تمام ادویهها، سیر رندهشده و نمک را اضافه کنید. رب گوجهفرنگی را هم در این مرحله به آن اضافه کرده و خوب تفت دهید تا رنگ رب باز شود. اگر از رب گوجهفرنگی خانگی در تهیه این غذا استفاده کنید، عطروطعم آن بسیار خاص و بینظیر خواهد شد. اگر تابهحال رب خانگی درست نکردهاید، مقاله طرز تهیه رب گوجه را بخوانید و بهراحتی هر چه تمام آن را در منزل تهیه کرده و برای انواع غذا از آن استفاده کنید.
پس از اینکه پخت دال عدس به همراه سیبزمینی کامل انجام شد، پیاز را به آن اضافه کنید. حالا باید اجازه غذا جا بیفتد. سپس با هر وسیلهای که در منزل در اختیار دارید، تمام مواد را پوره و له کنید. در این مرحله آب نارنج یا لیموترش را هم به آن اضافه کرده و زیر غذا را خاموش کنید. غذای شما آماده است. آن را در ظرف مناسب سرو کنید. نوش جان!
یکی دیگر از غذاهای محلی جنوب، فلافل است. برای آشنایی با روش تهیه آن به مقاله طرز تهیه فلافل آبادانی سر بزنید.
نکات مهم در پخت غذای دال عدس
در پخت غذای دال عدس بهتر است به نکات زیر دقت کنید.
- حتماً به آن آب جوش اضافه کنید. اگر آب سرد به آن اضافه شود در نهایت مزه و کیفیت غذای دال عدس شما را تحتتأثیر قرار میدهد.
- میتوانید در اواخر پخت دال عدس، کمی سبزی خشک معطر را به همراه کره تفت دهید و به غذا اضافه کنید. این کار مزه و عطر غذا را بسیار بهتر خواهد کرد.
- دال عدس زمان پخت زیادی ندارد، درصورتیکه دوست دارید دال عدس شما در غذا دیده شود و شکل خود را حفظ کند، زمان پخت را کمتر کنید.
- اضافهکردن پوره گوجهفرنگی به غذا اختیاری است؛ اما این کار خواص غذای دال عدس شما را چندبرابر کرده و از طرفی مزه آن را نیز بهتر میکند.
- درصورتیکه از روش پخت دوم برای طبخ غذای دال عدس استفاده میکنید، بلافاصله پس از اضافهکردن لیموترش یا نارنج، شعله را خاموش کنید، زیرا ویتامین ث موجود در لیموترش با حرارت دیدن از بین میرود.
غذاهای محلی حاجیآباد که در شمال استان هرمزگان قرار دارد، همچون غذاهای محلی استان هرمزگان بسیار خوشطعم و پرطرفدار است. در مقاله غذاهای محلی حاجیآباد، انواع غذاهای جنوبی را معرفی کردیم.
کلام آخر
غذای دال عدس یکی از غذاهای پرطرفدار جنوبی است که به روشهای مختلفی تهیه میشود. این غذای یکی از غذاهایی است که درعینحال که زمان پخت خیلی طولانی ندارد، دارای خواص بسیار زیادی هم هست. مصرف این غذا به دلیل وجود ویتامینها و مواد آلی مفید موجود در آن به ورزشکاران و کودکان پیشنهاد میشود. برای تهیه این غذای پرخاصیت به مواد اولیه زیادی نیاز ندارید و با کمترین مواد اولیه در منزل میتوانید آن را تهیه کنید. این غذا را هم میتوان با برنج و هم میتوان بدون برنج سرو کرد. از طرفی این غذای گیاهی محسوب میشود و افراد گیاهخوار هم میتوانند با خیال راحت آن را پخته و مصرف کنند.
سؤالات متداول
خاستگاه غذای دال عدس کدام منطقه از کشور ایران است؟
مردم مناطق جنوب ایران بیش از سایر مردم ایران از دال عدس در فرهنگ غذایی خود استفاده میکنند. روش پخت این غذا در مناطق مختلف جنوب کشور، متفاوت است.
آیا غذای دال عدس برای افرادی که رژیم دارند، مناسب است؟
بله، این غذا باتوجهبه اینکه کالری زیادی نداشته و در تهیه آن از روغن زیادی استفاده نمیشود، برای افرادی که در دوره رژیم لاغری به سر میبرند، مناسب است.
چرا لیموترش در مرحله آخر پخت دال عدس اضافه میشود؟
لیموترش حاوی مقدار زیادی ویتامین ث است. ویتامین ث با حرارت دیدن از بین میرود. در نتیجه باید آب لیموترش را در انتها به غذا اضافه کرد.
شبکه های اجتماعی