مشهد، بلوار سجاد، بهارستان 2، ساختمان بارثاوا، تبرک info@tabarok.ir

آدرس دفتر مرکزی

مشهد ٬ بلوار سجاد ٬ بهارستان ۲ ٬ ساختمان بارثاوا ٬ تبرک

تلفن تماس

۰۵۱۳۷۵۰۱

پست الکترونیک

info@tabarok.ir

جستجو در بلاگ

آخرین مطالب

شبکه های اجتماعی

غذاهای محلی حاجی‌آباد

غذاهای محلی حاجی‌آباد

از شمال تا جنوب ایران در تمامی مناطق غذاهای محلی خوشمزه و منحصربه‌فرد هر منطقه جزو جاذبه‌های آن منطقه است. یکی از این مناطق که در جنوب ایران واقع است، شهرستان حاجی‌آباد است. غذاهای محلی حاجی‌آباد همچون غذاهای محلی سایر نقاط استان هرمزگان بهره‌ای از طبع و محصولات آن منطقه دارند. طبع این مردمان شباهت بسیار زیادی به طبع اهالی هندوستان دارد و محصولاتشان عمدتاً محصولات دریایی مانند ماهی و میگو است. در این مقاله از مجله تبرک سعی می‌کنیم غذاهای محلی حاجی‌آباد و روش طبخ آن‌ها را معرفی کنیم. با ما همراه باشید.

معروف‌ترین غذاهای محلی استان هرمزگان

استان هرمزگان یکی از استان‌های جنوبی و ساحلی ایران است که در قسمت شمالی تنگه هرمز قرار دارد. این استان 13 شهرستان و 14 جزیره دارد. هرمزگان با این تعداد شهرستان و جزیره غذاهای محلی متنوع و فراوانی دارد که بخش قابل‌توجهی از این غذاهای محلی، غذاهای دریایی هستند. غذاهای متنوع دریایی را در غذاهای محلی میناب می‎توان مشاهده کرد. در ادامه به معروف‌ترین غذاهای محلی استان هرمزگان و طرز تهیه آن‌ها خواهیم پرداخت.

گبولی گوشت

گبولی گوشت

گبولی گوشت یکی از معروف‌ترین غذاهای محلی استان هرمزگان است که پر از ادویه‌های رنگارنگ است. برای طبخ این غذای محلی، برنج را با ادویه پلویی، فلفل سیاه، میخک، هل و پودر لیموعمانی، در داخل آب گوشت جوشانده و دم می‌کنند. سپس گوشت گوسفندی را خوب پخته و با سیب‌زمینی، کشمش، پیاز و نخود تفت می‌دهند و وقتی برنج پخته شد، روی آن می‌ریزند و گبولی را سرو می‌کنند.

ماهی ذغالی یا برشته

از معروف‌ترین غذاهای محلی استان هرمزگان ماهی ذغالی یا برشته است که غذایی دریایی و بسیار خوشمزه است. این غذای محلی از ماهی‌های مختلفی همچون سرخو، سنگسر، هوور، زرده، ساردین، گاریز و … تهیه می‌شود.

برای طبخ این غذای محلی هرمزگان، ترکیبی از پیاز، شوید، گشنیز و ادویه را در داخل شکم ماهی پر می‌کنند. سپس ماهی‌ها را روی ورقه‌های فلزی خیلی داغ و روی ذغال می‌چینند تا برشته شود. لازم به ذکر است که در صورت به‌کاررفتن ماهی‌های گاریز و ساردین در این غذای محلی، نمی‌شود شکم این ماهی‌ها را پر کرد.

غذاهای محلی مالدیو می‎تواند شما را با غذاهای متنوع دریایی آشنا کند. از آن‌جا که کشور مالدیو در همسایگی کشورهای هند و سریلانکا قرار دارد، شباهت زیادی بین فرهنگ غذایی این کشورها دیده می شود و غذاهای دریایی در این کشور جایگاه ویژه‌ای دارند.

برنج دیشو

برنج دیشو

برنج دیشو که نوعی برنج شیرین است، از معروف‌ترین غذاهای محلی استان هرمزگان است که از برنج و شیره رقیق خرما درست می‌شود. شیره خرما به این دلیل در این غذای محلی به‌کار می‌رود که طبع ماهی سرد است، طبع گرم شیره خرما باعث خنثی شدن طبع سرد ماهی شده و غذا معتدل می‌شود.

هواری

یکی دیگر از معروف‌ترین غذاهای محلی استان هرمزگان، هواری یا همان ماهی پلو است. این غذا با ماهی هوور درست می‌شود. غذای محلی هواری با ترکیب ماهی با برنج، سبزی‌های جنوبی، ادویه‌های متنوع، شنبلیله، شوید و گشنیز طبخ می‌شود. گفتنی است اگرچه معمولاً این غذای محلی را با ماهی هوور تهیه می‌کنند، اما می‌شود از ماهی‌های دیگر و حتی میگو نیز در تهیه آن استفاده کرد.

انواع غذاهای محلی حاجی‌آباد

حاجی‌آباد از شهرهای جنوبی کشورمان است که در شمال استان هرمزگان قرار دارد. حاجی‌آباد در 165 کیلومتری شهر بندرعباس که مرکز استان هرمزگان است، واقع شده است. این شهر از غرب همسایه شهرستان نی‌ریز استان فارس و از جنوب محدود به بخش فین شهرستان بندرعباس است. همچنین از شرق همسایه ارزوئیه استان کرمان و از شمال همسایه سیرجان کرمان است. غذاهای محلی کرمان را هم نمی‌توان نادیده گرفت. کرمان به شهر آبگوشت و غذاهای پر از کشک معروف است. کلمپه کرمانی هم شیرینی خوشمزه‌ای است که آوازه جهانی دارد.

غذاهای محلی حاجی‌آباد نیز مانند سایر مناطق استان هرمزگان و ایران، زیاد و متنوع هستند. هدف این مقاله آشنایی شما با این غذاها و طرز تهیه آن‌ها است.

هواری ماهی شور

هواری ماهی شور

این غذای محلی حاجی‌آباد، نوعی هواری است که با ماهی شور طبخ می‌شود و شکم پر نیست.

مواد لازم برای تهیه هواری ماهی شور

  • ماهی شور: 150 گرم
  • برنج: 3 پیمانه
  • پیاز: 1 عدد
  • سیر: 3 حبه
  • پودر لیموعمانی: 1 قاشق غذاخوری
  • آب: 6 پیمانه
  • ادویه جنوبی: به میزان لازم
  • نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم

طرز تهیه هواری ماهی شور

برای تهیه این غذای محلی حاجی‌آباد، ابتدا برای دو ساعت ماهی شور را در آب شیرین بخوابانید و برای گرفتن نمک‌های اضافی روی ماهی شور، آب ماهی را چند بار عوض کنید.

در مرحله بعد استخوان و فلس ماهی را گرفته و گوشتش را خرد کنید و با پیازهای خردشده و ادویه‌های جنوبی سرخ کنید. برنج را در آب بریزد و بجوشانید تا نیم‌پز شود و بعد آبکش کنید.

در این مرحله ماهی‌های سرخ شده را با برنج آبکش شده در قابلمه بریزید و روی آن پودر لیمو را بریزید و دم کنید. بعد از دم کشیدن، غذا آماده سرو کردن است.

ادویه‌های‌ جنوب عطر و طعم غذاها را خاص و ویژه می‎کند. عطر و طعم این ادویه‎ها را در غذاهای محلی سیستان و بلوچستان هم می‎توان چشید.

نان مهیاوه

نان مهیاوه

مهیاوه پودر ماهی خشک است که با ادویه‌های خوشبو، نمک، سیاه دانه و کنجد مخلوط شده است. این پودر در مناطق دیگری همچون بندر لنگه، جهرم و لار نیز درست می‌شود. نام مهیاوه از ترکیب ماهی و آوه (آب) گرفته شده است. ماهی به‌کاررفته در مهیاوه، موتو یا حشینه است. اگر بخواهید بدانید مهیاوه چه طعم و عطری دارد، باید گفت طعم این غذا شور و تند است. مهیاوه را به‌صورت حل شده در آب همراه نان یا غذاهای دیگر نیز سرو می‌کنند.

مواد لازم برای تهیه نان مهیاوه

  • آرد گندم: 2 پیمانه
  • آرد سفید قنادی: 2 پیمانه
  • روغن مایع: 1/4 پیمانه
  • بکینگ پودر: 1 قاشق مرباخوری
  • شکر: 3 قاشق غذاخوری
  • خمیرمایه: 1 قاشق غذاخوری
  • نمک: 1 قاشق مرباخوری
  • آب ولرم: به میزان لازم
  • روغن سرخ‌کردنی: به میزان لازم
  • مهیاوه: به میزان لازم

طرز تهیه نان مهیاوه

برای تهیه نان مهیاوه، خمیری نرم از مخلوط آرد سفید، آرد گندم، نمک، شکر، خمیرمایه، بکینگ پودر، آب و روغن درست می‌کنیم. یک ساعت خمیر را می‌گذاریم بماند و بعد چانه‌گیری می‌کنیم و دوباره چانه‌ها را یک ساعت می‌گذاریم بمانند. پس از یک ساعت چانه‌ها را پهن و باز می‌کنیم و در روغن سرخ می‌کنیم. مهیاوه را بلافاصله بعد از سرخ شدن خمیرها در روغن، رویشان می‌ریزیم.

کلام آخر

غذاهای محلی حاجی‌آباد غذاهایی مقوی و پر از مواد مغذی هستند که معمولاً پایه آن‌ها دریایی است. بسیاری از غذاهای محلی در جنوب کشور بین شهرهای مختلف جنوبی مشترک هستند. حاجی‌آباد نیز مثل برخی شهرهای جنوبی همچون سیرجان از بنه غذای محلی قاتق بنه دارد.

سؤالات متداول:

چه نوع گوشتی در غذای محلی گبولی گوشت به‌کار رفته است؟

در غذای محلی گبولی از گوشت گوسفندی استفاده می‌کنند.

ماهی را در ماهی ذغالی به چه شکل درمی‌آورند؟

معمولاً در ماهی ذغالی، ماهی را به شکل شکم‌پر طبخ می‌کنند.

هواری ماهی شور چه فرقی با هواری دارد؟

در هواری ماهی شور از ماهی شور استفاده می‌کنند، اما در هواری از ماهی هوور یا میگو استفاده می‌کنند.

دلیل نامگذاری مهیاوه چیست؟

مهیاوه از ترکیب ماهی و آوه یا همان آب به‌دست ‌آمده است.

انتشار دهید:

1 نظر

  • نرگس
    ۱۲ دی ۱۴۰۲, ۱۷:۲۴

    بد نبود

یک نظر بنویسید