مشهد، بلوار سجاد، بهارستان 2، ساختمان بارثاوا، تبرک info@tabarok.ir

آدرس دفتر مرکزی

مشهد ٬ بلوار سجاد ٬ بهارستان ۲ ٬ ساختمان بارثاوا ٬ تبرک

تلفن تماس

۰۵۱۳۷۵۰۱

پست الکترونیک

info@tabarok.ir

جستجو در بلاگ

آخرین مطالب

شبکه های اجتماعی

طرز تهیه سیر ترشی

طرز تهیه سیر ترشی

یادش بخیر! وقتی خانه مادربزرگ مهمان بودیم، همیشه کنار غذاهای خوش‌عطر و بوی ایرانی که برایمان می‌پخت، سیر ترشی هفت ساله هم می‌آورد. سیر ترشی که حتی بعضی اوقات می‌گفت از هفت سال هم بیشتر عمر دارد و انقدر خوشمزه بود که ما که هنوز مدرسه نمی‌رفتیم، به نظرمان چیزی جادویی می‌آمد. ترشی خوشمزه‌ای که از سرکه و سیر درست شده بود اما تند و ترش نبود و طعمی ملس داشت و سنش از بعضی از ماها هم بیشتر بود. همیشه دلم می‌خواست طرز تهیه سیر ترشی هفت ساله را بدانم و خودم هم درست مثل مادربزرگ آن را درست کنم، اما فکر نمی‌کنم به اندازه او صبرو حوصله داشته باشم و بتوانم هفت سال برای خوردنش صبر کنم، اما راه حل‌هایی هست. در این مطلب، طرز تهیه سیر ترشی فوری را هم برایتان آورده‌ام. طرز تهیه سیر ترشی با شیره انگور و خرما، طرز تهیه سیر ترشی با سرکه سفید ، طرز تهیه سیر ترشی شمالی و خلاصه طرز تهیه سیر ترشی به همه روش‌ها و فوت و فن‌های طرز تهیه سیر ترشی هم در این مطلب از وبلاگ تبرک گنجانده شده است.

سیر ترشی کنار کدام غذا غوغا می‌کند؟ مرغ ترش. طرز تهیه مرغ ترش را ببینید.

طرز پاک کردن سیرها برای سیر ترشی

پاک کردن و شستن سیر یکی از مهم‌ترین مراحل است. سیرها را باید ابتدا خوب پاک کنیم. ریشه‌ها و پوسته‌های رویی اضافی را می‌گیریم اما به صورت حبه‌ای از هم جدا نمی‌کنیم. البته بعضی افراد دوست دارند که سیر را حبه کنند اما بهتر است یک لایه پوست رویی، هنوز به حبه‌های سیر باشد. در مرحله بعد سیرها را خوب می‌شوییم و روی پارچه نم‌گیر تمیزی قرار می‌دهیم تا به خوبی خشک شوند. بهتر است حسابی به سیرها فرصت بدهیم و سیرهای بوته‌ای رابه صورت برعکس روی دستمال نم‌گیر قرار دهیم تا به بهترین شکل خشک شود. نمدار بودن سیرها یا ظرف‌هایی که ترشی را در آن‌ها می‌اندازید باعث کپک زدن ترشی‌تان می‌شود.

طرز تهیه سیر ترشی با شیره انگور

در طرز تهیه سیر ترشی با شیره خرما یا شیره انگور به مواد اولیه زیادی احتیاج نداریم:

سیر: 1 کیلو

شیره انگور یا خرما: 1/2 لیوان

نمک: مقدار کمی

سرکه: مقدار کمی

وقتی سیرها خوب خشک شدند، آن‌ها را درون ظرف‌های مورد نظرمان برای ترشی می‌چینیم، سپس شیره انگور و نمک را اضافه می‌کنیم و در آخر روی همه مواد سرکه می‌ریزیم. سرکه را انقدر به مواد اضافه می‌کنیم تا روی همه سیرها را بگیرد. حالا در ظرف را خوب می‌بندیم و می‌گذاریم تا خوب جا بیفتد. حدود 6 ماه طول می‌کشد تا ترشی‌مان آماده شود، اما اگر تا هفت سال صبر کنیم، سیر ترشی هفت ساله خواهیم داشت.

طرز تهیه غوره شور را ببینید.

طرز تهیه سیر ترشی

طرز تهیه سیر ترشی شمالی

در رستوران‌های شمالی، یکی از خوشمزه‌ترین دورچین‌هایی که کنار غذا می‌آورند، سیر ترشی است. طرز تهیه سیر ترشی با سرکه قرمز یا همان سرکه انگور، همان طرز تهیه سیر ترشی شمالی است. در واقع، سیر ترشی را می‌شود با انواع مختلف سرکه درست کرد اما با سرکه قرمز و یا سرکه سیب طعم خاص شمالی‌اش حفظ می‌شود. ساده‌ترین و اصیل‌ترین روش درست کردن سیر ترشی همین روش است. مواد لازم:

سیر: 1 کیلوگرم

نمک: مقدار کمی

سرکه سیب یا انگور: به مقدار لازم

سیرهایی که به روش گفته شده تمیز و خشک شده‌اند، درون ظرف‌های مخصوص ترشی می‌چینیم، نمک را به ظرف اضافه می‌کنیم و به آرامی سرکه را می‌افزاییم تا کاملا روی سیرها پوشانده شود. در ظرف را می‌بندیم و کنار می‌گذاریم تا خوب برسد. بعضی شمالی‌ها به سیر ترشی‌شان کمی نبات اضافه می‌کنند تا شیرین‌تر شود.

اگر عاشق عطر سیر هستید، طرز تهیه میرزا قاسمی را هم ببینید.

طرز تهیه سیر ترشی فوری

ممکن است عاشق سیر ترشی رسیده و سیاه باشید اما تحمل ماه‌ها و سال‌ها صبر را نداشته باشید. این طرز تهیه سیر ترشی یک روزه است و می‌توانید به راحتی با یک روز صبر، سیر ترشی رسیده و خوشمزه داشته باشید. مواد لازم برای طرز تهیه سیر ترشی جوشیده :

سیر: 1 کیلو

سرکه قرمز یا سرکه سیب: 2 لیتر

شیره انگور یا شیره خرما: 1 استکان

نمک: مقدار کمی

برای طرز تهیه سیر ترشی یک روزه باید ابتدا سیرها را به روش گفته شده، تمیز و خشک کنید. سپس سرکه قرمز را درون قابلمه مناسبی بریزید و بگذارید جوش بیاید. نمک را هم به آن اضافه کنید. حالا سیرها را به سرکه اضافه کنید و بگذارید کمی، در حد 10 دقیقه در سرکه جوش بخورد. در مرحله آخر شیره را اضافه کنید. در طرز تهیه سیر ترشی فوری با شکر ، می‌توانید به جای شیره از شکر یا نبات استفاده کنید. یک پیمانه شکر کافی است. حالا قبل از اینکه سیرها زیادی نرم شود، ترشی را از روی گاز بردارید و بگذارید از دما بیفتد. حالا باید دانه دانه بوته‌های سیر را به ظرف‌های ترشی منتقل کنید و در آخر هم با سرکه روی سیرها را بپوشانید. ظرف ترشی را یک روز در جایی گرم و تاریک نگه دارید. سیر ترشی یک روزه شما آماده است. اینکه چقدر می‌گذارید سیر در سرکه بپزد، معین می‌کند که سیر ترشی شما بعد از یک روز، چه مقدار نرم باشد. پس اگر دوست دارید سیر ترشی، مثل سیر ترشی هفت ساله باشد باید مقدار پخت را بیشتر کنید ولی اگر دوست دارید کمی سفت‌تر باشد و بیشتر هم بماند، همان 5 تا 10 دقیقه برای پخت کافی است.

طرز تهیه سیر ترشی

طرز تهیه سیر ترشی فوری به روشی دیگر

با این طرز تهیه سیر ترشی فوری ، می‌توانید در عرض 40 روز یک سیر ترشی خوشمزه و بسیار رسیده داشته باشید. مواد لازم:

سیر خام: 3 کیلو

 سس سویا: 6 قاشق غذاخوری

نبات: 1 تکه

رب انار: 1 پیمانه

سرکه قرمز یا سرکه بالزامیک: به مقدار لازم

در طرز تهیه سیر ترشی با سرکه قرمز به روش 40 روزه، از سس سویا برای تخمیر زودتر و رسیدن زودتر سیر ترشی استفاده می‌کنند. در ابتدا بعد از شستن و خشک شدن سیرها، نبات، سرکه، رب انار و سس سویا را با هم مخلوط می‌کنند و در ظرفی روی گاز می‌گذارند. سیرها را هم به مخلوط اضافه می‌کنند و اجازه می‌دهند روی گاز به مدت 5 تا 10 دقیقه بماند. وقتی سیرها کمی نرم شد، زیر گاز را خاموش می‌کنند و می‌گذارند ترشی از دما بیفتد. سپس ابتدا سیرها و بعد مخلوط سرکه را به ظرف‌های شیشه‌ای اضافه می‌کنند و درش را خوب می‌بندند و کنار می‌گذارند تا طی 40 روز به خوشمزگی سیر هفت ساله برسد.

یکی دیگر از خوشمزه‌ترین ترشی‌ها، ترشی لیته است. طرز تهیه ترشی لیته را ببینید.

طرز تهیه سیر ترشی با سرکه سفید

گرچه وقتی به سیر ترشی فکر می‌کنیم، ناخودآگاه ذهنمان سمت ترشی قهوه‌ای جذابی می‌رود که طعمی ملس و متفاوت از سیر دارد، اما یکی از خوشمزه‌ترین انواع سیر ترشی، سیر ترشی با سرکه سفید است. در این نوع سیر ترشی، سیرها سفید و صدفی‌اند و تندی و عطر خوب سیر در ترشی باقی است. مواد لازم:

سیر: 150 گرم

سرکه سفید: 100 میلی‌لیتر

شکر: 1 قاشق چای‌خوری

نمک: 1 قاش چای‌خوری

آویشن: 1 قاشق چای‌خوری

فلفل: 1 قاشق چای‌خوری

برای طرز تهیه سیر ترشی بدون پوست ، ابتدا سیرها را حبه می‌کنیم و کاملا پوست می‌گیریم و بعد می‌شوییم و می‌گذاریم تا خوب خشک شود. در مرحله بعد، سیرها را درون ظرفی خشک و تمیز می‌ریزیم. آویشن، فلفل، شکر و نمک را به سرکه سفید اضافه می‌کنیم و در قابلمه‌ای سرکه سفید را به جوش می‌آوریم و در همان حالت جوش به سیرها اضافه می‌کنیم. در ظرف را می‌بیندیم، دورش را پارچه‌ای ضخیم می‌پیچیم و کنار می‌گذاریم. بعد از 24 ساعت پارچه را از دور ظرف برمی‌داریم و سیر ترشی با سرکه سفید را می‌گذاریم در جایی خشک و خنک تا برسد. حداقل یک هفته برای رسیدن این سیر ترشی زمان لازم است.

طرز تهیه سیر ترشی

طرز تهیه سیر ترشی با رب انار

در بسیاری از انواع طرز تهیه سیر ترشی ، از رب انار هم به عنوان یکی از محتویات سیر ترشی یاد می‌شود. در بعضی دستورها رب انار را به شیره انگور یا خرما اضافه می‌کنند یا فقط رب انار را به سرکه و سیر می‌افزایند. مواد لازم:

سیر: 3 کیلو

رب انار: 1 پیمانه

نمک: مقدار کمی

سرکه انگور یا سیب: به مقدار لازم

برای درست کردن سیر ترشی با رب انار ابتدا به روش ذکر شده، سیرها را تمیز و خشک کنید. سپس سیر را به همراه سرکه و رب انار و نمک روی گاز بگذارید تا کمی بجوشد. بین 5 تا 10 دقیقه کافی است. بیشتر از این ممکن است سیر ترشی‌تان زیادی نرم شود. بعد از سرد شدن سیر ترشی، ابتدا سیرها را به ظرف ها اضافه کنید، بعد مخلوط سرکه و رب انار و نمک را به سیر بیفزایید، جوری که شیشه کاملا پر شود. در شیشه را بگذارید و کمی به سیر ترشی استراحت بدهید تا برسد.

سیر ترشی با اکبر جوجه هم محشر می‌شود. طرز تهیه اکبر جوجه را ببینید.

فوت و فن‌های تهیه سیر ترشی

  • محل نگهداری سیر ترشی تاثیر زیادی در طعم آن دارد. اگر سیر ترشی را در مقابل آفتاب قرار دهید، به مرور نرم و شیرین می‌شود و اگر در جای خنک و تاریک قرار بگیرد به مرور سفت و تند می‌شود.
  • برای هر یک کیلو سیر، حدود یک لیتر سرکه احتیاج است اما این مقدار ممکن است کمی زیاد و کم شود و به نوع ظرف، نوع پاک کردن سیرها و موضوعات مختلف بستگی دارد.
  • ممکن است در طول مدتی که صبر می‌کنید تا ترشی‌تان برسد، سیرها کمی سبز شود اما این موضوع بعد از مدتی از بین می‌رود و جای نگرانی نیست.
  • می‌توانید به سیر ترشی‌تان انواع مختلف ادویه و سبزی معطر را اضافه کنید تا عطر و بوی خاصی داشته باشد. برگ بو، آویشن، ترخون، فلفل قرمز، دانه خردل، دانه رازیانه و ادویه مخصوص ترشی می‌توانند ترشی را خوشمزه‌تر کنند.
  • درست کردن ترشی و خوشمزه‌تر شدن آن به خلاقیت شما بستگی دارد. می‌توانید با اضافه کردن مقداری دانه انار، تمبر هندی، فلفل سبز و چیزهای دیگر به ترشی خود، آن را خوشمزه‌تر و بیشتر باب طبع خود کنید.

طرز تهیه ترشی بامیه هم مثل سیر ترشی بسیار ساده است.

کلام آخر

دیدیم که درست کردن یکی از خوشمزه‌ترین و پرطرفدارترین ترشی‌های ایرانی چقدر ساده است. طرز تهیه سیر ترشی هفت ساله و طرز تهیه سیر ترشی یک روزه را مرور کردیم و فوت و فن‌های درست کردن انواع سیر ترشی را یاد گرفتیم. هر کسی بر اساس ذائقه و سلیقه خود، می‌تواند یکی از روش‌های تهیه سیر ترشی را انتخاب کند. این را هم در نظر بگیرید که هنر درست کردن انواع ترشی در خلاقیتی است که به خرج می‌دهید. فقط باید قوانین مهم درست کردن ترشی مثل تمیز بودن همه وسایل و نبود رطوبت و آب در آن را جدی بگیرید و در بقیه موارد مثل مواد اولیه، طعم‌دهنده‌ها و… کمی خلاقیت به خرج دهید. شما تا به حال سیر ترشی خانگی درست کرده‌اید؟ از کدام روش برای تهیه سیر ترشی استفاده کرده‌اید؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

برای طرز تهیه سیر ترشی ، از چه نوع ظرفی استفاده کنیم؟

برای انداختن هر نوع ترشی، خصوصا سیر ترشی، سعی کنید از ظر‌ف‌های شیشه‌ای استفاده کنید چون سرکه با مواد اولیه ظرف‌های پلاستیکی و سایر انواع ظرف‌ها واکنش می‌دهد و مواد سمی تولید می‌کند اما با شیشه این طور نیست.

طرز تهیه ترشی هفت بیجار را هم از دست ندهید.

طرز تهیه سیر ترشی هفت ساله چگونه است؟

برای اینکه سیر ترشی هفت ساله داشته باشید، بدون اینکه سیر را با سرکه بپزید، ترشی بیندازید و ظرف ترشی‌تان را در جایی قرار دهید که هفت سال بماند. در ظرفتان را باز نکنید. می‌توانید هر سال یک ظرف سیر ترشی درست کنید و کنار بگذارید. بعد از هفت سال، هر سال، یک ظرف سیر ترشی هفت ساله آماده خواهید داشت.

در طرز تهیه سیر ترشی از چه نوع سرکه‌ای استفاده می‌شود؟

بر اساس ذائقه شما و نوع سیر ترشی که دوست دارید، جواب این سوال متفاوت است. عموما برای تهیه سیر ترشی از سرکه سیب یا انگور استفاده می‌کنند. اگر دوست دارید سیر ترشی‌تان شیرین‌تر شود، سرکه بالزامیک هم می‌تواند گزینه خوبی باشد. برای درست کردن سیر ترشی سفید و صدفی، می‌توان از سرکه سفید استفاده کرد.

طرز تهیه ترشی بندری را هم ببینید.

در طرز تهیه سیر ترشی از چه نوع سیری استفاده می‌کنیم؟

در طرز تهیه سیر ترشی همدانی باید از سیر همدان که به تندی و خوش‌عطری معروف است استفاده کنیم. در کل، سیری که استفاده می‌کنیم، هر چه تازه‌تر و جوان‌تر باشد، ترشی خوشمزه‌تری در انتظار ماست.

انتشار دهید:

یک نظر بنویسید