کدو حلوایی یا کدو تنبل نماد جشن هالویین و پاییز است، اما در روز شکرگزاری نیز جایگاه مخصوصی سر میز غذا دارد. این میوههای زیبای نارنجی رنگ در شمال ایران حسابی پر طرفدار هستند و چندین طرز تهیه غذا با کدو حلوایی در فرهنگ غذاهای شمالی وجود دارد. علاوه بر این، کدو تنبل انتخابی عالی برای یک رژیم غذایی سالم است. غذاهایی که با کدو حلوایی تهیه میشوند فیبر زیاد و کالری کمی دارند و به همین دلیل گزینههای خوبی برای سالمخوری هستند. در ادامه طرز تهیه غذا با کدو حلوایی و تعدادی دسر خوشمزه با کدو حلوایی را به شما آموزش میدهیم.
غذا با کدو حلوایی بدون گوشت
حمص کدو حلوایی در دسته غذا با کدو حلوایی بدون گوشت قرار میگیرد. وجود نخود در این غذا تا حد زیادی نیاز پروتئینی بدن را تأمین میکند. این غذا ساده و بیدردسر است و بهراحتی میتواند جایش را در قلب غذاهای مورد علاقه خانواده باز کند.
طرز تهیه حمص کدو حلوایی
مواد لازم زیر را برای درست کردن حمص کدو حلوایی برای ۸ نفر آماده کنید.
کدو حلوایی: 1 عدد (500 گرم)
سیر: 2 حبه
لیمو تازه: 1 عدد
رب تاهینی: 2 قاشق غذاخوری
نخود پخته شده: 400 گرم
فلفل قرمز: 1 عدد
فلفل زرد: 1 عدد
نمک: به مقدار لازم
روغن زیتون: به مقدار لازم
چیپس پیتا: به مقدار لازم
مراحل تهیه حمص کدو حلوایی
حمص کدو حلوایی به ۱۰ دقیقه آمادهسازی و ۵۰ دقیقه پخت نیاز دارد.
سیر و فلفل در این غذا نیاز به آمادهسازی اولیه دارند. سیر را پوست بگیرید، دانه فلفلها را جدا کنید و فلفلها را خلالی خرد کنید. پس از آن نوبت آمادهسازی کدو حلوایی میرسد. بخش بالایی کدو حلوایی (قسمت سر کدو حلوایی) را جدا کنید. دانههای کدو حلوایی و گوشتهای هر دو قسمت آن را کاملاً جدا کنید. حالا باید فر را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا گرم شود. زمانی که فر در حال گرمشدن است به سراغ ادامه کار بروید.
کدو حلواییها را تکهتکه کنید و با مقداری سیر و روغن زیتون تفت دهید. بعد از آن باید کدو حلوایی را به مدت ۴۵ دقیقه در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد فر بپزید تا کاملاً نرم شود. اجازه دهید تا کدو حلواییهای خنک شوند و بعد به سراغ ادامه کار بروید.
کدو حلواییهای پخته شده، سیر، آبلیمو، نخود و رب تاهینی را به غذاساز اضافه کنید. در این مرحله کمی نمک اضافه کنید و دکمه غذاساز را بزنید. حمص باید حالت خمیری پیدا کند. غلظت این غذا نیز به سلیقه شما بستگی دارد. در صورت غلیظ شدن کمی به آن روغن زیتون اضافه کنید. در نهایت کدو حلوایی را با حمص کدو حلوایی پر کنید و با فلفلهای رنگی خرد شده و نان پیتا سرو کنید. حمص کدو حلوایی انتخاب سریع و آسانی برای درست کردن میانوعده یا وعده غذایی مغذی است. سوپ کدو حلوایی نیز سریع درست شده و در کنار حمص کدو حلوایی میز شما را رنگینتر میکند. در مقاله طرز تهیه سوپ کدو حلوایی دستور این سوپ خوشمزه پاییزی را آموزش دادهایم.
طرز تهیه کدو حلوایی با شیره انگور
ترکیب کدو حلوایی با شیره انگور معجونی مقوی و خوشمزه برای روزهای سرد زمستان است. اگر به شیرینیجات علاقه دارید، این دسر جذاب و متفاوت را در خانه درست کنید. شما میتوانید بهجای شکر در ترکیب این دسر، مقدار شیره انگور را افزایش دهید.
مواد لازم زیر را برای درست کردن کدو حلوایی با شیره انگور برای ۵ نفر آماده کنید.
کدو حلوایی: 1/5 کیلوگرم
شیره انگور: 1 پیمانه
شکر: 1 پیمانه
چوب دارچین: 1 عدد
میخک: 4 عدد
گردو: به میزان دلخواه
مراحل تهیه کدو حلوایی با شیر انگور
کدو حلوایی با شیره انگور به ۱۰ دقیقه آمادهسازی و ۴۰ دقیقه پخت نیاز دارد.
کدو حلوایی را پوست بکنید و آن را به تکههای دلخواه برش بزنید. معمولاً اشکال مکعبی را برای این دسر انتخاب میکنند. سپس کدوها را کف قابلمه بچینید و نصف پیمان شکر به آن اضافه کنید. دوباره یکلایه دیگر بچینید و بقیه شکرها و نصف پیمانه شیره را به آن اضافه کنید. در قابلمه را بگذارید و قابلمه را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید.
بعد از اینکه آب کدو به نقطهجوش رسید، دارچین و میخک و نصف لیوان شیره را روی کدوهای بریزید. حدود ۳۰ دقیقه برای پخت کدوها کافی است. وقتی کدوها پخته شدند و آب کدوها کاملاً تبخیر شدند، قابلمه را از روی حرارت بردارید. شما میتوانید این دسر را بلافاصله گرم مصرف کنید یا بگذارید در یخچال سرد شود.
کدو حلوایی شیرین بسیار خوشمزه و انرژیبخش است. در روزهای سرد زمستان درستکردن این دسر مقوی را فراموش نکنید. علاوه بر این، مقاله طرز تهیه مربای کدو حلوایی نیز انتخاب خوبی برای درستکردن ترکیبات شیرین با کدو حلوایی است.
طرز تهیه حلوای کدو حلوایی با شیره انگور
حلوای کدو حلوایی بسیار خوشمزه و مغزی است. اگر از ترکیبهای همیشگی حلوا خسته شدهاید، این حلوای بسیار مقوی را در روزهای سرد سال که کدو حلوایی بهوفور در بازار پیدا میشود امتحان کنید.
مواد لازم زیر را برای درست کردن کدو حلوایی با شیره انگور برای ۸ نفر آماده کنید.
کدو حلوایی: 1 کیلو
شیره انگور: 2 پیمانه
آرد قنادی: 2 پیمانه
زعفران دم کرده: 4 قاشق غذاخوری
گلاب: 1 فنجان
پودر دارچین: 2 قاشق چایخوری
پودر هل: 2 قاشق چایخوری
آب: 1 لیوان
روغن مایع: به مقدار لازم
مراحل تهیه حلوای کدو حلوایی با شیره انگور
حلوای کدو حلوایی با شیره انگور به ۹۰ دقیقه برای آماده سازی و پخت نیاز دارد.
روشهای متفاوتی برای پختن کدو حلوایی وجود دارد، اما اگر پوست آن را بگیرید مدتزمان پخت کدو حلوایی را کاهش میدهید. کدو حلوایی را پوست بگیرید، برش بزنید و به آن مقداری آب اضافه کنید. بعد از آن ظرف کدو حلوایی را روی شعله ملایم گاز بگذارید تا آرامآرام بپزد. حالا با گوشتکوب یا غذاساز کدو حلوایی را پوره کنید.
در ادامه شیره و نصف لیوان آب را به کدوهای پوره شده اضافه کرده و دوباره ظرف را روی حرارت ملایم بگذارید. مواد را بهآرامی با یکدیگر مخلوط کنید تا شیره انگور کاملاً با کدو حلوایی ترکیب شود. این کار را تا جایی ادامه دهید که مواد به نقطهجوش برسند. در نهایت نوبت اضافهکردن زعفران دمکرده، دارچین و پودر هل به کدو است. سپس صبر کنید تا این ترکیبات به قوام و غلظت کافی برسند. وقتی ترکیب به غلظت کافی رسید آن را از روی حرارت بردارید.
آرد را ۲بار الک کنید و با حرارت کم به مدت ۱۰ دقیقه تفت دهید. بهمحض اینکه احساس کردید که آرد دیگر خام نیست، روغن را به آن اضافه کنید. دوباره آرد را تفت بدهید و به ترکیب کدو حلوایی و شیره اضافه کنید. مواد را کاملاً ترکیب کنید و دوباره روی حرارت بگذارید. وقتی حلوا شکل گرفت و کاملاً از ظرف جدا میشد، آن را از روی حرارت بردارید. حلوای شما آماده است. شما میتوانید با خلال پسته، پودر نارگیل و هر چیزی که دوست دارید این حلوا را تزیین کنید.
طرز تهیه کشک کدو حلوایی مازندرانی
غذا با کدو حلوایی و کشک ترکیب متفاوت و جالبی است. ترکیب کشک و کدو را در بخشهایی از ایران درست میکنند. استانهای مازندران و کرمان ترکیب کشک و کدو حلوایی را با دو روش متفاوت درست میکنند. این طرز تهیه کشک کدو حلوایی مطابق با دستور قدیمی این غذا در استان مازندران است. مردم استان مازندران به خوردن کدو حلوایی علاقه دارند و غذاهای متفاوتی با کدو حلوایی درست میکنند. ترکیب کشک و کدو در مازندران «کئی کشک» گفته میشود. اگر به غذاهای محلی علاقه دارید، مقاله غذاهای محلی مازندران را از دست ندهید.
مواد لازم زیر را برای درست کردن کشک کدو حلوایی برای ۴ نفر آماده کنید:
کدو حلوای: 1.5 کیلوگرم
کشک: 1 کیلوگرم
عدس: 1 پیمانه
پیاز: 1 عدد
سیر: 3 حبه
نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار لازم
مراحل تهیه کشک کدو حلوایی
غذای کشک کدو حلوایی به ۶۰ دقیقه زمان برای پخت نیاز دارد.
پختن کدو حلوایی اولین کاری است که باید انجام دهید. کدو حلوایی را خوب بشویید، تکهتکه کنید، دانههای کدو را جدا کنید و کدو را با یک پیمانه آب بپزید. کدو که کاملاً پخته شد، آن را از پوست جدا کنید. همزمان که کدو در حال پختهشدن است، باید عدس را بپزید. عدس را با مقداری نمک، زردچوبه و پیاز بپزید. دقت کنید که کدو و عدس آب اضافی نداشته باشند.
بعد از اینکه خیالتان از پختن کدو و عدس راحت شد به سراغ کشک بروید. کشک را با ۲ پیمانه آب رقیق کنید و ۲۰ دقیقه بجوشانید. حالا اجازه دهید تا تمام مواد سرد شوند. کدو و عدس را با مخلوطکن یا هر وسیلهای که دارید له کرده و به آن سیر رنده شده، نمک و فلفل اضافه کنید. در نهایت نوبت اضافهکردن کشک است. کشک رقیق شده را آرامآرام به مخلوط کدو و عدس اضافه کرده و هم بزنید.
طرز تهیه غذا با کدو حلوایی و برنج
کدو حلوایی در استان مازندران زیاد استفاده میشود. ترکیب کدو با برنج یکی از غذاهای خوشمزه و پرطرفدار مازندران است. مازندرانیها برنج را با کدو حلوایی مخلوط کرده و به آن «کهی پلا» میگویند. در مقاله طرز تهیه کهی پلا درباره این غذای سنتی و دستور تهیه آن صحبت کردهایم. اگر به دنبال راهی برای افزایش ارزش غذایی برنج هستید، حتماً این غذا را امتحان کنید.
اسم غذایی که در زیر به شما آموزش میدهیم، بریانی کدو حلوایی است. بریانی مانند کهی پلا برنج و کدو حلوایی دارید، اما دستور پخت آن با دستور پخت کهی پلا متفاوت است.
مواد لازم غذا با کدو حلوایی و برنج برای ۱۰ نفر عبارتند از:
زعفران: 0.5 گرم
پیاز خلال شده: 500 گرم
کره: 175 گرم
ماست یونانی: 175 میلیلیتر
سیر: 8 حبه خرد شده
زنجبیل: 100 گرم خرد شده
پودر فلفل قرمز: 1 قاشق چایخوری
دانه هل آسیاب شده: 1 قاشق چایخوری
جوز هندی رنده شده: 1 قاشق چایخوری
میخک: 1 قاشق چایخوری
گرام ماسالا: 2 قاشق چایخوری
چوب دارچین: 3 عدد
برگ بو: 3 عدد
جاوتری یا بسپاسه: 2 عدد
فلفل سبز: 1 عدد
لیمو ترش: 3 عدد
برنج باسماتی: 450 گرم
برگ نعناع: به مقدار لازم
مراحل تهیه غذا با کدو حلوایی و برنج
کدو حلوایی و برنج به ۴۰ دقیقه زمان برای آمادهسازی و ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه زمان برای پخت نیاز دارد.
زعفران را به روش همیشگی خود دم کنید. فر را روی ۱۸۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد بگذارید و به سراغ آمادهسازی بقیه مواد اولیه بروید. پیازهای خلال شده را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه تفت دهید. هرچند وقت یکبار پیازها را هم بزنید تا تمام قسمتهای آن تفتداده شود. سیر و زنجبیل را با ۳ قاشق غذاخوری آب درون غذاساز بریزید و آنها را مخلوط کنید. ترکیب نهایی باید خمیری شکل باشد. حالا ترکیب سیر و زنجبیل را به پیازها اضافه کرده و ۲ تا ۳ دقیقه دیگر تفت دهید. بعد از آن ادویهها، آبلیمو و فلفل سبز خرد شده را به بقیه مواد اضافه کنید و تفت دهید.
در مرحله بعد به سراغ آمادهسازی کدوها بروید. سر کدو یا بالای کدو را از قسمت بدنه جدا کنید و بهآرامی دانههای کدو را از قسمت گوشتی بتراشید. کدوها را در ظرف مخصوص فر بگذارید و درون هر کدو را با مخلوط پیاز پر کنید. روی کدوها را با فویل بپوشانید و یک ساعت در فر بگذارید. انتظار داریم که این مدتزمان برای پختن کافی باشد. اگر گوشت کدو در مدت یک ساعت پخته نشد، کمی دیگر به آن زمان بدهید. بعد از آن بگذارید تا کدوها خنک شوند و دمای فر را روی ۱۴۰ درجه سانتیگراد بگذارید.
قسمت گوشتی کدوهای پخته شده را جدا کرده و درون یک تابه بریزید. فقط حواستان باشد که قسمت گوشتی را کاملاً جدا نکنید و یک قسمت نازک روی پوست باقی گذارید. بعد از آن ماست یونانی را به کدوهای پخته شده اضافه کنید.
در نهایت برنج را آماده کنید. برنج را خوب بشویید، 15 دقیقه در آب سرد خیس کنید و 5 دقیقه در آب جوش بپزید. برنج نباید نرم و له شود. آن را زمانی که هنوز کمی سفت است از روی حرارت بردارید و آبکش کنید.
کدوهای پخته شده را دوباره گرم کنید و داخل هر کدو را لایه به لایه برنج، کدو و برگ نعنا بریزید. بهتر است لایه آخر را برنج بگذارید. روی برنج زعفران دمکرده و کره بریزید. سر کدو را با کاغذ روغنی بپوشانید و روی کدو بگذارید. بعد از آن ظرف مناسب فر را تا یک سانتیمتر آب کنید و کدوها را درون ظرف بگذارید. سپس ظرف را با فویل بپوشانید و آن را برای یک ساعت داخل فر بگذارید. بعد از یک ساعت بوی معطر برنج در همهجا میپیچد و غذای شما آماده است.
ارزش غذایی کدو حلوایی
یک پیمانه یا ۲۴۵ گرم کدو حلوایی پخته شده حاوی ارزش غذایی زیر است:
کالری: 49 کیلوکالری
پروتئین: 1.76 گرم
کربوهیدرات: 12۱۲ گرم
فیبر: 2.7 گرم
چربی: 0.17 گرم
کلسترول: ندارد
ویتامینها و مواد معدنی از دیگر مواد مغذی کدو تنبل هستند که ارزش این ماده غذایی را بیشتر میکنند. در کدو حلوایی انواع ویتامینهای آ، ای، ث، ب6 و ریبوفلاوین، پتاسیم، منگنز، منیزیم، فسفر، آهن، نیاسین، فولات، اسید پانتوتنیک، تیامین و فلز مس وجود دارد.
وجود فیبر در رژیم غذایی برای هضم بهتر غذا و پیشگیری از ابتلا به سرطان روده ضروری است. حدوداً ۳ گرم فیبر در یک پیمانه کدو حلوایی پخته شده وجود دارد؛ بنابراین افزودن کدو حلوایی گزینه خوب و قابلدسترسی برای افزایش فیبر در رژیم غذایی است.
کلام آخر
کدو حلوایی میوهای مغذی است که در فصل پاییز و زمستان بیشترین استفاده را دارد. طرز تهیه غذا با کدو حلوایی به شما این امکان را میدهد تا غذاهای تکراری و یکنواخت خود را متفاوتتر درست کنید. مثلاً اضافهکردن کدو حلوایی به ترکیب حلوا طعم جدیدی به آن میدهد. اگر در شهر یا استان شما غذای متفاوتی با کدو حلوایی درست میشود، خوشحال میشویم در بخش نظرات دستور آن را به دیگر خوانندگان به اشتراک گذارید.
سوالات متداول
چگونه کاکا کدو حلوایی درست کنیم؟
کدو حلوایی را با پوست و کمی آب بپزید. کدوهای پخته شده را از پوست جدا کرده و له کنید. سپس کدوهای له شده را با تخم مرغ، شکر، آرد، گلاب، شیر، بیکینگ پودر و نمک مخلوط کنید. خمیر تهیه شده را به مدت یک ساعت استراحت دهید. بعد از آن یک قاشق از خمیر برداشته و مانند پنکیک در روغن سرخ کنید.
مواد لازم خورشت کدو حلوایی چیست؟
خورشت کدو حلوایی را با ترکیبات متفاوتی در بخشهای مختلف ایران درست میکنند. کدو حلوایی، گوشت خورشتی، پیاز و رب از ترکیبات اصلی خورشت کدو حلوایی هستند، اما آلو و رب انار را بر حسب سلیقه به این خورشت اضافه میکنند.
کدو حلوایی چه خواصی برای بدن دارد؟
مصرف کدو حلوایی سیستم ایمنی را قوی کرده و خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. علاوه بر این برای جلوگیری از ریزش مو و داشتن پوستی شاداب مؤثر است.
شبکه های اجتماعی