اغلب توریستهای خارجی غذاهای ایرانی را با قورمه سبزی یا کباب کوبیده میشناسند. قورمه سبزی از قدیمیترین و اصیلترین خورشت های ایرانی است که قدمتی تاریخی دارد. خورشت سبزی با مرغ همان شکل تغییریافته قورمه سبزی با گوشت است که به دلیل تنوعطلبی مردم و ایجاد تغییرات در دستورهای اصیل آشپزی ایجاد شده است.
بدون اغراق قورمه سبزی از خوشمزهترین و منحصربهفردترین غذاهای ایرانی شناخته شده که اصالت آن رمز محبوبیت این خورش ایرانی است. شما وقتی به قورمه سبزی نگاه میکنید بخشی از فرهنگ و تاریخ یک ملت را در گذر سالها تماشا میکنید؛ معجونی خوشعطر و لعاب که عقل از سر طرفداران این غذای محبوب میبرد. محققان در بخش تاریخنگاری غذاها، قدمت قورمه سبزی را به بیش از ۵۰۰۰ سال تخمین زدهاند و سرآغاز آن را به مردم عشایر مربوط میدانند.
در روزگاران خیلی قدیم که هنوز تکنولوژی پیشرفت نکرده بود و یخچالی وجود نداشت، عشایر برای افزایش ماندگاری گوشت آن را قورمه میکردند. گوشت قورمه شده باید مراحلی را طی کند تا برای ماندگاری به مدت طولانی آماده شود. بعد از آن برای طعمدهی و خوشمزگی قرمهها به آن سبزی اضافه کردند و قورمه سبزی امروزی شکل گرفت. البته قطعاً خورشت سبزی امروز ما با قورمه سبزیهای قدیم تفاوت زیادی دارد، اما تکامل روشهای پخت اولیه به چیزی تبدیل شد که امروز در برنامه غذایی هر خانواده ایرانی وجود دارد.
اگر گوشت در دسترس ندارید یا از لحاظ پزشکی منع مصرف گوشت قرمز دارید، هیچ مشکلی وجود ندارد. ما در این مقاله از مجله تبرک به شما طرز تهیه خورشت قرمه سبزی با مرغ را یاد میدهیم.
مواد لازم برای تهیه خورشت سبزی با مرغ برای ۲ نفر
- لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی: ۱۰۰ گرم
- سبزی قورمه: ۱ کیلو
- سینه مرغ: ۲ عدد
- لیمو عمانی: ۳ عدد
- پیاز: ۲ عدد
- نمک: به مقدار لازم
- زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
- فلفل قرمز: نصف قاشق چایخوری
- آبلیمو: ۲ قاشق غذاخوری
- روغن سرخکردنی: به مقدار لازم
طرز تهیه خورشت سبزی با مرغ
بسیاری از افراد با شنیدن خورشت قورمه سبزی با مرغ ابرو درهمکشیده و علاقهای به آن نشان نمیدهند. اما در دنیایی که هر روز مملو از تجربههای جدید است، فرصت طعمهای جدید را از خود دریغ نکنیم. طرز تهیه خورش سبزی با مرغ بهصورت مرحلهبهمرحله و با توضیحات دقیق در زیر آمده است.
طعم قرمه سبزی مادر و مادربزرگ خود را فراموش کنید، خودتان برای درستکردن یک قرمه سبزی خوشمزه دستبهکار شوید. اگر مراحل طرز تهیه خورش قورمه سبزی با مرغ را بادقت انجام دهید از نتیجه کار راضی خواهید بود. علاوه بر این، مقاله طرز تهیه خورشت قورمه سبزی مجلسی در مجله تبرک برای خواندن در دسترس است.
لوبیا را از روز قبل خیس میکنیم. بهتر است برای کاهش نفخ شکم به فاصله هرچند ساعت آب آن را عوض کنید. لوبیا قرمز یا چیتی را در یک قابلمه گذاشته، روی آن میریزیم تا با شعله ملایم بپزد. اگر عجله دارید و زمان شما محدود است، چارهای نیست، از زودپز برای پخت لوبیا استفاده کنید. همچنین اگر از علاقهمندان به لوبیا قرمز هستید، مقاله خواص لوبیا چیتی را مطالعه کنید، شاید نظر شما در انتخاب نوع لوبیا تغییر کرد.
قابلمه لوبیا را به حال خود رها کنید و به سراغ سبزیها بروید. سبزی مخصوص قرمه را که از قبل خریدهاید شسته و با چاقو خورد کنید؛ هرچند که در حال حاضر انواع سبزی در بستهبندی و اندازههای مختلف بهصورت آماده قابلخرید است. سبزیهای ساطوری شده را در یک ماهیتابه یا قابلمه ریخته و آن را بدون روغن تفت دهید. تفت دادن در این مرحله آب اضافی سبزی را خشک میکند و آماده سرخ کردن میشود. مقداری روغن به سبزی تفتداده شده اضافه کنید و بهخوبی آن را سرخ کنید.
دقت کنید که انجام صحیح این مرحله تضمینکننده خوشمزگی قورمه سبزی شماست. اگر میبینید بعضی قورمه سبزیها یک لعاب مشکی دارند و برخی یک وجب آب، همه به سرخکردن صحیح سبزی برمیگردد.
دو عدد سینه مرغ را برای تهیه خورشت سبزی مرغ به شکل مربعی خورد میکنیم. البته اجباری برای استفاده از سینه مرغ وجود ندارد. در صورت علاقه یا عدم دسترس به سینه از ران مرغ استفاده کنید.
حالا نوبت به خورد کردن پیاز و تفت دادن گوشت مرغ در آن است. پیازها را نگینی خورد کنید و با کمی روغن تفت دهید. پس از آن به مقدار لازم نمک و ادویه اضافه کنید و اجازه دهید گوشت بهخوبی روی پیاز سرخ شود.
ترکیب همه مواد و اضافهکردن آب در این مرحله انجام میشود. میزان آبی که در این مرحله اضافه میکنید نیز نکته کلیدی دیگری برای پخت قورمه سبزی است. اگر آب خورشت بخار شد و بخواهید در آخر به آن آب اضافه کنید، طعم و ترکیب قورمه سبزی به هم میخورد. در این مرحله، سبزیهای تفتداده شده را به مرغ و پیاز در حال تفت اضافه میکنیم. سپس لوبیاها را که دیگر پخته شدهاند به این مواد اضافه کرده و خوب مخلوط میکنید. در آخر نیز دو لیوان آب جوش روی ترکیبات مخلوط شده میریزیم.
نکته مهم: لوبیا را قبل از له شدن از روی گاز بردارید. لوبیای له شده ظاهر خورش سبزی را خراب میکند.
لیموعمانی و آبلیمو چاشنیهای این خورش جذاب هستند، اما میزانترشی قورمه سبزی سلیقهای است. در این مرحله لیموعمانی را سوراخ کرده و به همراه آبلیمو به خورشت مرغ اضافه کنید. البته بعضی از آشپزها پیشنهاد میدهند که آبلیمو را در ۱۰ دقیقه پایانی اضافه کنیم. این شیوه طعم و عطر آبلیمو را بیشتر حفظ میکند.
در کنار این خورشت خوشمزه میتوانید به سراغ تهیه انواع خورشتهای محلی ایرانی هم بروید و از طعم خوب آنها لذت ببرید.
زمان تهیه خورشت سبزی با مرغ
خورشت سبزی با مرغ در مقایسه با خورشت سبزی با گوشت قرمز به زمان کمتری برای طبخ نیاز دارد. معمولاً این خورش بین ۱ تا ۲ ساعت آماده است. در قابلمه را بزنید، آن را روی شعله ملایم بگذارید، تا آرام بپزد.
این مراحل را بادقت انجام دهید تا نهتنها از بوی سبزی در هوا سرمست شوید، بلکه از طعم آن نیز هم لذت ببرید.
اگر به گوشت مرغ علاقه ندارید، میتوانید خورشت سبزی شیرازی تهیه کنید. این خورشت را با گوشت قرمز درست میکنند و جزو خورشت های خوش عطر و طعم شیراز است که اگر یک بار آن را بچشید، طعمش را فراموش نمیکنید.
سبزی قورمه سبزی چیست؟
همانطور که از اسم آن پیدا است، سبزی بخش مهمی از این خورش را تشکیل میدهد. مناطق مختلف در کشور خودمان از سبزیها و نسبتهای خاص خود استفاده میکنند و هر منطقه روش خود را بهترین میداند. مثلاً سبزی قورمه سبزی خوزستانی در کل کشور معروف است و حتی افرادی از شهرهای دور، سبزی خود را از خوزستان تأمین میکنند. اما بهطورکلی اگر کسی از شما پرسید سبزی قورمه از چه سبزیهایی است، ترکیبات زیر را بهخاطر داشته باشید.
گشنیز، تره، جعفری، اسفناج و شنبلیله از سبزیهای مرسوم این خورش پرطرفدار هستند. خواندن مقاله طبع انواع سبزیجات شناخت خوبی نسبت به طبع سبزیجات قورمه سبزی به شما میدهد.
کلام آخر
خورشت سبزی با مرغ ورژن جدید قورمه سبزی است و هرچند به مذاق عدهای خوش نمیآید، اما طرفداران خود را دارد. این غذای بسیار محبوب و اصیل ایرانی به صبر و حوصله زیادی برای پخت نیاز دارد، همچنین برای نتیجه بهتر باید هرکدام از مراحل را بادقت انجام دهید. این مقاله سعی دارد تغییرات جدید در دستورالعمل غذاهای قدیمی را به مردم بیشتری معرفی کند.
سؤالات متداول:
کدام لوبیا برای پخت قورمه سبزی بهتر است؟
دو نوع لوبیا قرمز و لوبیا چیتی استفاده متداولتری برای پخت قورمه سبزی دارند و انتخاب این دو سلیقهای است.
سبزی مورد استفاده در قورمه سبزی چیست؟
گشنیز، تره، جعفری، اسفناج و شنبلیله از سبزیهای متداول این خورش هستند.
زمان پخت قورمه سبزی چند ساعت است؟
بسته به اینکه قورمه سبزی را با گوشت یا مرغ بپزیم، زمان آن متفاوت است. بین ۱ تا ۳ ساعت زمان نیاز دارد.
شبکه های اجتماعی