از دیرباز تاکنون ایرانیان برای هر مناسبت، نوشیدنی و غذای مخصوصی را تدارک میبینند. هرچند که ممکن است افراد این نوشیدنیها و غذاها را در طی سال نیز تهیه کنند، اما در مناسبتهای مخصوص حتماً این نوشیدنیها و غذاها را آماده و سرو میکنند و چرا که این امر بخشی از رسوم و آیین ما ایرانیها است. یکی از این مناسبتها که نوشیدنی و غذاهای مخصوصی برای خود دارد عید نوروز و شب عید نوروز است. عید نوروز علاوه بر اینکه آغاز سال خورشیدی است، آغاز بهار و سرسبزی طبیعت نیز هست. در نقاط مختلف ایران برای شب عید نوروز غذاهای مخصوصی را طبخ میکنند. از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب ایران آیین و رسوم مخصوصی برای شب عید نوروز دارند که بخشی از این آیین و رسوم غذای مخصوص شب عید است. ما در این مقاله از مجله تبرک میخواهیم چند مورد از غذاهای مخصوص شب عید نوروز در ایران را به شما معرفی کنیم. اگر علاقهمندید که بدانید در نقاط مختلف ایران چه غذاهایی برای شب عید تدارک میبینند، با ما همراه باشید.
غذای مخصوص شب عید نوروز در شمال ایران
شمال ایران همواره با غذاهای خاص پیوند خورده است و نمیتوان از غذاها و خورشتهای شمالی گذشت. در ادامه به معرفی چند مورد از پرطرفدارترین آنها میپردازیم.
غذای شب عید در گیلان
گیلان که پایتخت غذاهای ایران است، ناحیه شمالی، سرسبز و خوشآبوهوای ایران است که در آن برای شب عید رسم است ترشی تره با ماهی تدارک میبینند. این غذا را با سبزیهای معطر و بهاره که در خود گیلان میروید، تخممرغ محلی و ماهی تازه تهیه میکنند. اگر روزی گذرتان به گیلان افتاد، حتماً این غذا را امتحان کنید.
غذای شب عید در مازندران
در مازندران، سبزی پلو با ماهی برای شب عید نوروز تدارک میبینند. این غذا بهقدری لذیذ و خوشمزه است که اگرچه غذای مخصوص شب عید نوروز مازندران است، اما در تمام ایران رسم شده است که در شب عید نوروز سبزی پلو با ماهی بر سفره ایرانیها بدرخشد. از طعم بینظیر غذاهای محلی مازندران نمیتوان گذشت. از آنجا که در مازندران سبزی پلو با ماهی را با ماهی سفید که ماهی صید شده از دریای خزر است، طبخ میکنند، در همه ایران نیز به پیروی از این رسم آن را با ماهی سفید تهیه میکنند. سبزیهای بهکاررفته در سبزی پلو با ماهی، جعفری، تره، شوید، گشنیز و شنبلیله است. از سیر تازه در این غذا نیز نباید غافل شد. وجود این سبزیها و سیر عطر و طعمی به سبزی پلو با ماهی میدهد که اشتهای افراد را باز میکند.
معروفترین غذایی که در شب عید تهیه و طبخ میشود، سبزی پلو با ماهی شکم پر است. شما میتوانید با مطالعه مقاله طرز تهیه سبزی پلو با ماهی شکم پر، روش طبخ این غذای شب عیدی را یاد گرفته و امسال بپزید.
غذای شب عید در آذربایجان
آذربایجان نیز یکی از غنیترین فرهنگهای غذایی را دارد. آذریهای نازنین برای شب سال نو تدارکات ویژهای دارند که خوراکیها آن هوش از سر همه میبرد. بیاید با محبوبترین غذاهای آذری شب عید آشنا شویم.
دلمه برگ مو
در تاریخ شفاهی و داستانهای فولکلور آذربایجان میگویند که خوردن دلمه در شب عید نوروز موجب برآورده شدن آرزوها میشود. به همین جهت در سراسر آذربایجان دلمه برگ مو را برای غذای شب عید تهیه میکنند و با خانواده و عزیزان صرف میکنند تا آرزوهایشان برآورده شود. از آن جا که در این موقع از سال درختان انگور برگ ندارند، از گذشته رسم بوده که در فصل انگور برای غذای شب عید مقداری برگ مو به روشهای مختلف نگه میدارند. شما نیز میتوانید در فریزر برای شب عید برگ مو نگهدارید.
غذای شب عید در زنجان
در زنجان نیز که بخشی از آذربایجان است، برای شب عید غذای مخصوص شب عید نوروز، رشته پلو با ماهی است. زنجانیهای عزیز معمولاً رشته پلو را زعفرانی طبخ میکنند و ماهی تازه را سرخ میکنند و به همراه رشتهپلوی زعفرانی سرو میشود.
غذای شب عید در تبریز
خورشت قورمه سبزی غذایی است که در رژیم غذایی همه ما ایرانیها قرار دارد و غذای مورد علاقه همه ما است، اما جالب است بدانید که این غذا یک غذای بومی است و مخصوص شهر تبریز است. تبریزیها رسم دارند که در شب عید قورمه سبزی بپزند و علاوه بر اینکه این غذا را بر سر سفره شب عید خود میگذارند، یکی دو پرس نیز در کنار عیدی عزیزانشان به در خانه آنها ببرند.
در همه ایران نیز معمولاً خورشت قورمه سبزی را در کنار سبزی پلو با ماهی بر سر سفره شب عید خود میگذارند.
برای آشنایی با انواع خورشتهای محلی ایرانی میتوانید مقاله خورشتهای محلی ایرانی را مطالعه کنید.
غذای شب عید در جنوب ایران
جنوب ایران با غذاهای دریایی و عربی پیوند خورده است. اگر شب سال نو مهمان این بخش از کشورمان باشید حتما ماهی و میگو روی سفره خودنمایی میکنند. اگر میخواهید شب سال نو را با حالوهوای جنوب ایران عزیزمان گره بزنید، پس در ادامه با ما همراه باشید.
غذای شب عید در سواحل جنوب
جنوبیهای عزیز نیز همچون مردمان سایر نقاط ایران، آیین و رسوم مخصوصی برای عید نوروز و شب عید نوروز دارند. یکی از این رسوم، طبخ غذای مخصوص شب عید نوروز است. رسم است که در ناحیه جنوبی ایران مخصوصاً مناطق ساحلی برای شب عید نوروز ماهی شکم پر تهیه کرده و بر سر سفره شب عید نوروز قرار دهند. اسم این ماهی شکم پر، حشو ماهی شکم پر است که معمولاً با ماهی صبور طبخ میشود. این ماهی شکم پر را با سیر، پیاز، گشنیز، شنبلیله و تمبر هندی میپزند که بسیار خوش عطر و طعم میشود. توصیه میکنیم حتماً برای یکبار هم شده، این ماهی شکم پر را امتحان کنید.
غذای شب عید در شیراز
هرگاه نام کلمپلوی شیرازی میآید، عطر و طعم این غذای لذیذ شیرازی به خاطرمان میآید و غدد بزاقی ما تحریک میشود و در اصطلاح دهانمان آب میافتد. شیرازیها نیز مانند مردم سراسر ایران آیین و رسوم ویژهای برای عید نوروز دارند و غذای مخصوصی را در شب عید نوروز تهیه کرده و بر سر سفره شب عید خود میگذارند. کلم پلوی شیرازی غذای مخصوص شب عید نوروز شیرازیها است. این غذا را با کلمبرگ، سبزی مخصوص کلم پلو، گوشت چرخکرده، آرد نخودچی، آبغوره و ادویههای معطر از جمله ادویه کاری طبخ میکنند. حتماً سری به شیراز بزنید و این غذا را در همان شیراز امتحان کنید تا دوچندان از آن لذت ببرید.
غذای مخصوص شب عید در خراسان
در سراسر خراسان نیز در شب عید نوروز غذای مخصوصی طبخ میشود. این غذای مخصوص خورشت قیمه است. خراسانیها رسم دارند که در کنار خورشت قیمه مخصوص شب عید رشته پلو طبخ کنند؛ چون از شمال تا جنوب خراسان، از راز و جرگلان تا مشهد و تا نهبندان، همه معتقدند شب عید نوروز طبخ غذایی که رشته دارد موجب میشود در طی سال سررشته امور در دستشان باشد.
شما میتوانید با مطالعه مقاله طرز تهیه رشته پلو، بهترین روش تهیه رشته پلو را بیاموزید.
غذای مخصوص شب عید نوروز در کرمانشاه
کرمانشاهیها نیز مانند همه مردم ایران در سراسر نقاط کشور برای شب عید آیین و رسومی دارند. یکی از این آیین و رسوم، پختن غذای مخصوص شب عید نوروز است. کرمانشاهیها در شب عید نوروز اصیلترین و خوشمزهترین غذای خود یعنی خورشت خلال را میپزند و بر سر سفره شب عید نوروز میگذارند تا همراه خانواده شب عید را غذای لذیذی بخورند. دلیل نامگذاری خورشت خلال، استفاده از خلال بادام در این خورشت لذیذ است. در این خورشت علاوه بر استفاده از گوشت خورشتی و خلال بادام، از روغن اصیل کرمانشاهی، زرشک سیاه، گلاب و زعفران استفاده میکنند که موجب میشود عطر و طعم استثنایی داشته باشد. طبق دستور اصلی خورشت خلال کرمانشاهی این خورشت باید حتماً روشن و شفاف باشد.
کلام آخر
ایرانیان از گذشتههای دور تاکنون سنتها و رسوم بسیار زیبایی دارند که همیشه به آنها پایبندند. یکی از این رسوم و سنتها، طبخ غذای مخصوص شب عید نوروز است. ما در این مقاله از مجله تبرک سعی کردیم به چهارگوشه ایران سر بزنیم و غذاهای مخصوص شب عید نوروز در ایران را در تمامی نقاط کشور عزیزمان بررسی و به شما معرفی کنیم. امیدواریم نهایت استفاده را از این مقاله برده باشید.
سؤالات متداول:
ماهی مورداستفاده در سبزی پلو با ماهی، معمولاً از چه نوع است؟
سبزی پلو با ماهی را معمولاً با ماهی سفید که از دریای خزر صید میشود، طبخ میکنند.
طبخ دلمه در شب عید نوروز در منطقه آذربایجان از چه باوری نشئت میگیرد؟
در تاریخ شفاهی و داستانهای فولکلور آذربایجان میگویند که خوردن دلمه در شب عید نوروز موجب برآورده شدن آرزوها میشود.
چرا خراسانیهای در کنار خورشت قیمه مخصوص شب عید، رشته پلو طبخ میکنند؟
زیرا، معتقدند شب عید نوروز طبخ غذایی که رشته دارد، موجب میشود در طی سال سررشته امور در دستشان باشد.
شبکه های اجتماعی