مشهد، بلوار سجاد، بهارستان 2، ساختمان بارثاوا، تبرک info@tabarok.ir

آدرس دفتر مرکزی

مشهد ٬ بلوار سجاد ٬ بهارستان ۲ ٬ ساختمان بارثاوا ٬ تبرک

تلفن تماس

۰۵۱۳۷۵۰۱

پست الکترونیک

info@tabarok.ir

جستجو در بلاگ

آخرین مطالب

شبکه های اجتماعی

طرز تهیه شله اصل مشهدی

طرز تهیه شله اصل مشهدی

یکی از اصیل‌ترین غذاهای ایرانی، شله مشهدی است. هر شهری در ایران بزرگ ما، غذای خاص و مخصوص خودش را دارد. محبوب‎‌ترین غذای محلی مشهد نیز همین شله است. البته گاه آن‌ را به کل خطه خراسان نسبت می‌دهند که این، نشان از محبوبیت این غذای پربار و خوشمزه دارد. شله اصل مشهدی، چیزی شبیه به حلیم است؛ با این تفاوت که میزان حبوبات در آن بسیار بالاست. همین عامل، خواص بسیاری را به آن بخشیده است. در این مقاله، می‌خواهیم طرز تهیه شله اصل مشهدی را به شما آموزش دهیم؛ پس با ما همراه باشید.

روش تهیه شله اصل مشهدی

روش تهیه شله اصل مشهدی

همان‌طور که گفتیم، شله اصل مشهدی بسیار پربار است و مواد اولیه آن بسیار است. همین تعدد مواد اولیه، باعث شده که اولاً این غذا بسیار پرخاصیت و مقوی باشد. همچنین بسیار سنگین و سیرکننده باشد، طوری که با یک کاسه کوچک، گرسنگی‌تان حسابی رفع خواهد شد.

شله مشهدی در ایام قدیم، غذایی مجلسی بوده و معمولاً در میهمانی‌ها سرو می‌شده است. امروزه نیز تاحدی به همین شکل است. گفتنی است که کدو پلو شمالی نیز یکی از غذاهای مجلسی خطه مازندران به‌شمار می‌رود. برای پخت آن، توصیه می‌کنیم که مقاله طرز تهیه کهی پلا را مطالعه کنید.

از جمله مواد اولیه شله اصل مشهدی، به شرح زیر است:

نخود: ۱ پیمانه

عدس: ۱ پیمانه

ماش: ۱ پیمانه

لوبیا چیتی: ۱ پیمانه

لوبیا سفید: 1/2 پیمانه

لوبیا قرمز: 1/2 پیمانه

بلغور گندم: ۳ پیمانه

برنج (ترجیحاً نیم‌‌دانه): ۱ پیمانه

گوشت (گوسفندی، سردست): ۵۰۰ گرم

پیاز: ۳ عدد متوسط

پودر جوز هندی: 1/2 قاشق غذاخوری

دارچین: 1/2 قاشق غذاخوری

ادویه (نمک و فلفل و زردچوبه): به میزان لازم

روغن: به‌میزان لازم

مواد اولیه‌ای که در بالا شاهد بودید، برای تهیه شله مشهدی برای ۴ تا ۶ نفر کافی هستند. در صورت لزوم، می‌توانید مواد اولیه را به نسبت مساوی، کم یا زیاد کنید.

مراحل تهیه شله اصل مشهدی

مراحل تهیه شله اصل مشهدی

باید این خبر خوب را به شما بدهیم که طرز تهیه شله اصل مشهدی، آسان است، اما موضوعی که باید از همین ابتدا آن را بدانید، این است که آماده‌سازی و پخت این غذا، بسیار طولانی است. آماده‌سازی مواد لازم برای آن حدود یک روز و پخت آن نیز یک روز دیگر زمان خواهد برد. پس باید حسابی صبور باشید. اما اگر می‌خواهید غذایی ساده و راحت و برنجی آماده کنید، پیشنهاد می‌کنیم که سری به مقاله طرز تهیه پلو مخلوط بزنید!

در دستور پخت شله اصل مشهدی، باید طبق مراحل زیر عمل کنید:

اول از هر چیز، باید تمام حبوبات (لوبیاها، نخود، عدس و ماش) را خیس کنید. برای این کار، همه حبوبات موجود در مواد اولیه را در یک کاسه بزرگ بریزید و با دست، مخلوط کنید. سپس آن‌قدر در ظرف آب بریزید که حداقل به‌اندازه یک‌بند انگشت، روی حبوبات را بپوشاند. حال باید اجازه دهید که حبوبات، به مدت ۲۴ ساعت خیس بخورند. در این مدت، حداقل ۳ بار آب کاسه را عوض کنید. هدف از خیساندن حبوبات، آن است که نفخ آن‌ها به‌طور کامل گرفته شود.

اکنون باید به سراغ گوشت برویم. همان‌طور که در مواد اولیه شله اصل مشهدی مشاهده کردید بهترین گوشت برای خوراک، سردست گوسفندی است، اما شما می‌توانید از گوشت گوساله نیز برای آن استفاده کنید. یک قابلمه مناسب انتخاب کنید و گوشت را درون آن قرار دهید. پیازها را نیز پوست بکنید و به هرکدام را به ۴ قسمت تقسیم کنید. درون قابلمه آب بریزید و آن را روی شعله متوسط قرار دهید. اجازه دهید که گوشت حداقل به مدت ۳ ساعت بپزد.

درست بعد از اینکه گوشت را در قابلمه گذاشتید تا بپزد، بلغور گندم و برنج را نیز در یک ظرف بریزید تا خیس بخورند. در همین زمان، حبوبات را نیز از آب خارج کنید و در یک آبکش بریزید تا خشک شوند. بعد از اینکه آبش رفت، آن‌ها را نیز در یک قابلمه جداگانه بریزید، تاحدی‌که رویش پوشیده شود. آب اضافه کنید و روی حرارت متوسط بگذارید. اجازه دهید حبوبات آن‌قدر جوش بخورند که حسابی مغزپخت شوند.

بعد از 3 ساعت که گوشت حسابی پخت، آن را از قابلمه خارج کنید. گوشت باید آن‌قدر نرم شده باشد که به‌راحتی ریش‌ریش شود. همین کار را انجام دهید و گوشت را به کمک چنگال، ریش کنید. بعد از آن، نوبت به حبوبات است؛ بعد از اینکه حبوبات پختند، آن‌ها را آبکش کنید و در یک قابلمه بریزید. سپس به کمک گوشت‌کوب، همه را بکوبید تا له شوند. توجه کنید که مقدار کوبیدن، نباید در حدی باشد که حبوبات از هم قابل تشخیص نباشند. در نهایت، گوشت ریش‌شده را به داخل قابلمه بریزید.

حال برنج و بلغور را نیز اضافه کنید. می‌توانید برنج و بلغور را از کمی بجوشانید تا نرم شوند. باز هم مقداری آب به داخل قابلمه اضافه کنید؛ درحدی که روی محتویات را بپوشاند. قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و شروع کنید به‌ هم‌زدن. باید حواستان باشد که مدام محتویات قابلمه را هم بزنید که ته نگیرند. هدف دیگر از هم‌زدن آن است که گوشت و حبوبات، حالتی کش‌دار پیدا کنند.

این کار را باید به مدت ۴۵ دقیقه تا یک ساعت انجام دهید. در تمام این مدت نیز مدام باید شله را هم بزنید. بعد از این مدت، وقت آن است که ادویه‌ها را به شله مشهدی اضافه کنید. دارچین، پودر جوز هندی، نمک و فلفل و زردچوبه (و به‌دلخواه مقداری زنجبیل) را به داخل قابلمه بریزید و خوب هم بزنید تا کاملاً با هم مخلوط شوند. مقداری روغن مایع یا حیوانی نیز داخل قابلمه بریزید و مجدداً هم بزنید.

مراحل قبلی را باز هم به مدت یک ساعت تکرار کنید و در تمام این مدت، شله مشهدی را هم بزنید که ته نگیرد و کش‌دار شود. بعدازاین مدت، شله اصل مشهدی شما حاضر و آماده است. روش اصیل مصرف این خوراک، به این صورت است که باید بعد از کشیدن در کاسه، مقداری خورشت قیمه رویش بریزید و سپس سرو کنید. نوش جان!

اگر برنامه غذایی شما تکراری شده و می‌خواهید برنامه غذایی متنوعی داشته باشید، مقاله خورشت های محلی ایرانی بهترین انتخاب است. با مراجعه به این مطلب با محبوب‌ترین غذاهای ایرانی آشنا می‌شوید.

نکات مهم در تهیه شله اصل مشهدی

نکات مهم در تهیه شله اصل مشهدی

طرز تهیه شله مشهدی که ملاحظه فرمودید یکی از کامل‌ترین دستورها بود. اما برای اینکه شله مشهدی شما بهتر و خوشمزه‌تر باشد؛ بد نیست که این نکات را به یاد داشته باشید:

  • برای داشتن مزه‌ای بهتر، می‌توانید از ادویه‌های دیگری همچون فلفل قرمز و پودر پیاز هم استفاده کنید.
  • استفاده از ماش در این شله کاملاً اختیاری است و می‌توانید آن را از دستور پخت، حذف کنید.
  • اگر در حین پخت متوجه شدید که شله بیش از اندازه غلیظ شده است، می‌توانید مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.
  • برای اینکه مزه بهتری داشته باشید، می‌توانید مقداری دنبه نیز به شله اضافه کنید.
  • اضافه‌کردن مقداری گوشت دنده یا گردن می‌تواند به لعاب و قوام بیشتر شله، بسیار کمک کند.
  • فراموش نکنید که مدام باید شله را هم بزنید. برای اینکه روند پخت آسان‌تر شود، می‌توانید از قابلمه بزرگ‌تری استفاده کنید.

کلام آخر

در این مقاله، ما سعی کردیم که طرز تهیه شله اصل مشهدی را به شما آموزش دهیم. این غذای اصیل، مختص خطه خراسان و به‌خصوص مشهد است و خواص و فواید بسیاری دارد. یک کاسه از شله اصل مشهدی خوشمزه، حکم سوخت جت را دارد و حسابی شما را سیر خواهد کرد. برای درست‌کردن این غذا، همین‌الان آستین بالا بزنید زیرا قرار است که یک تا دو روز کامل را در کنار عزیزان، در آشپزخانه باشد.

سؤالات متداول

آماده‌سازی و پخت شله اصل مشهدی چقدر طول می‌کشد؟

آماده‌سازی و پخت این غذا بسیار طولانی است و حدود یک تا دو روز، طول می‌کشد.

بهترین گوشت در طرز تهیه شله اصل مشهدی کدام است؟

بهترین گوشت برای این شله، سردست گوسفندی یا گوساله است. مقداری گوشت دنده یا گردن هم نیاز است.

ادویه مخصوص در شله اصل مشهدی چیست؟

دارچین، نمک، فلفل و زردچوبه از ادویه‌های اصلی این شله هستند. در کنار آن، می‌توانید از پودر جوز هندی، پودر پیاز و فلفل قرمز نیز استفاده کنید.

انتشار دهید:

1 نظر

  • کبری مولایی
    ۲۶ مهر ۱۴۰۱, ۱۴:۱۲

    ممنون عالی بود

یک نظر بنویسید