برنج یکی از اصلیترین غذاهای ما ایرانیهاست. برنج یک غذای ساده و خوشمزه است که برای وعده اصلی شما را سیر میکند. درست کردن برنج کار پرزحمتی است. گذشته از آن، هر روز برنج خوردن هم ممکن است دل شما را بزند.
در روزهایی که دنبال یک غذای ساده و مقوی هستید که با نان خورده شود، غذاهای اصیل و محلی بهترین انتخاب هستند. در گذشته غذاهای محلی را با نان میخوردند و مصرف برنج بسیار کمتر از امروز بود.
در این مقاله با همراه شوید تا سری به گوشه گوشه ایران بزنیم و غذاهای محلی بدون برنج را به شما معرفی کنیم.
انواع غذای نونی سریع و ساده
در بین غذاهای فرنگی، غذاهای بدون برنج بیشتر به چشم میخورند. این غذاها با ذائقه اصیل ایرانی جور درنمیآیند و یا به مواد اولیه خاصی برای تهیه آن نیاز دارید. وقت آن است که به غذاهای اصیل و سنتی خودمان رجوع کنیم.
کال جوش
کال جوش از غذاهای اصیل استان همدان، اصفهان و مرکزی بوده و در شهرهای خراسان هم انواع مختلفی از آن درست میشود.
این غذا را به نام کله جوش هم میشناسند. از ترکیب کشک، دوغ تازه، گردو، نعنا و پیاز داغ درست میشود. درست کردن کال جوش وقت زیادی از شما نمیگیرد و خیلی سریع آماده میشود.
این غذا را با نان تیلیت شده و سبزی تازه میل کنید. کال جوش فواید زیادی دارد. در برخی از شهرها از روغن محلی هم در آن استفاده میشود.
برای آشنایی با روش پخت آن، مقاله طرز تهیه غذای محلی همدان را بخوانید.
شامی یزدی
شامی یا کتلت یکی از غذاهای بدون برنج است که هم سریع آماده میشود و هم طرفداران زیادی دارد. ایرانیها این غذا را به غذای پیکنیکی میشناسند. فرق شامی یزدی با کتلت گوشت این است که در تهیه شامی از لپه استفاده میشود.
شامی یزدی بسیار پوک و خوشمزه است و معمولا آن را با نان لواش تازه میل میکنند. به جرات میتوان گفت که تمام مادران ایرانی دستور پخت مخصوص خود را برای تهیه شامی دارند. شما هم میتوانید خلاق باشید و روشهای مختلف را امتحان کنید.
به مقاله طرز تهیه شامی بروید و با انواع دستور پخت شامیهای محلی آشنا شوید.
میرزا قاسمی
وقتی به دنبال غذاهای بدون برنج هستید، بادمجان را در لیست بهترینها قرار دهید. بادمجان در بیشتر غذاهای نونی استفاده میشود. میرزا قاسمی یک غذای اصیل شمالی است و درست کردن آن کار راحتی است.
بادمجان کبابی، گوجهفرنگی و تخممرغ، سه ترکیب اصلی این غذا هستند. البته فوتوفن درست کردن میرزا قاسمی خوشمزه به همین سادگی نیست. سیر و پیاز فراوان طعم آن را دلچسبتر میکند.
حتما در همین زمینه سری به مقاله طرز تهیه میرزا قاسمی بزنید.
کباب تابهای
یک غذای سالم و مقوی که طعم آن از انواع کباب بیرون، لذیذتر است. در کوتاهترین زمان، پیاز رندهشده را با گوشت چرخکرده فرد اعلاء ورز دهید و کف تابه چربشده پهن کنید.
کباب تابهای را حداقل 15 دقیقه ورز دهید تا چربی گوشت کاملا له شود و کباب شما آبدار شود. یک برش نان سنگک تازه، چند برگ ریحان، پیاز و کباب تابهای دستپخت خودتان را در یک لقمه بپیچید و در دهان بگذارید.
این غذای ساده روز شما را میسازد. البته برخی افراد این کباب را با کته زعفرانی هم میخورند.
غذاهای ایرانی بدون برنج
موقع درست کردن ناهار، اولین غذاهایی که به ذهن شما میرسند، انواع خورشتها هستند که باید با برنج سرو شوند. از پلوهای مخلوط که بگذریم به لیست بلند بالایی از غذاهای نونی میرسیم که کمتر مورد توجه قرار میگیرند.
آبگوشت
صبح زود گوشت گوسفندی را با نخود، چربی، سیبزمینی و پیاز داخل قابلمه بریزید. بعد از دو ساعت به آنها رب گوجهفرنگی و ادویه اضافه کنید. یکی از بهترین غذاهای نونی، همین آبگوشت خودمان است.
درست کردن آن زحمت زیادی ندارد، اما زمان طولانی برای پخت این غذا لازم است. روزهای تعطیل، قید غذاهای برنجی را بزنید و با یک آبگوشت جا افتاده در برنامه هفتگی خود تنوع ایجاد کنید.
کوکو سبزی
کوکو سبزی، یکی از قدیمیترین غذاهای ایرانی است که سر از میهمانیهای فرنگی هم درآورده است. کوکو سبزی را در مراسمهای رسمی بهعنوان پیش غذا سرو میکنند. آیا تا به حال به چشم یک ناهار کامل به آن نگاه کردهاید؟
سبزی کوکو را با دقت از بین تره، گشنیز و جعفری انتخاب کنید. برای عطر بهتر میتوانید پیازچه و سیر هم به آنها اضافه کنید. تخممرغ بیشتر باعث میشود کوکوی شما بافت سفتی داشته باشد و بهراحتی وا نرود.
کوکو سبزی را در روغن کم سرخ کرده و با ماست، تربچه تازه و نان داغ لواش سرو کنید. یک ناهار کامل که اتفاقا سرشار از پروتئین بوده و شما را خیلی زود سیر میکند.
کشک بادمجان
اگر تمایل بیشتری به غذاهای نونی دارید، همیشه بادمجان در خانه داشته باشید. کشک بادمجان یک غذای سنتی است و از ترکیب بادمجان، پیاز، سیر، نعنا، کشک فراوان و گردو خردشده درست میشود.
در تهیه کشک بادمجان، هم از بادمجان کبابی میتوانید استفاده کنید و هم میتوانید آن را سرخ کنید. اصالت این غذا به شهرهای مرکزی ایران مثل اصفهان و شیراز برمیگردد. در شهرهای شمالی هم آن را با طعم متفاوت و دلپذیری درست میکنند.
به مقاله طرز تهیه کشک بادمجان بروید و با دستور پخت آن برای ناهار امروزتان آشنا شوید.
انواع آش
آش یکی از غذاهای اصیل و کمنظیر ایرانی است که تنوع در آن بیش از تصور شما است. نجف دریابندری نویسنده کتاب مستطاب آشپزی از سیر تا پیاز، در کتاب خود درباره آش رشته اینگونه نوشته است که آش رشته درست همان غذایی است که در سفر به هیچ کشوری نمیتوانید نظیر آن را پیدا کنید. آش رشته شما را دلتنگ وطن خواهد کرد.
جالب این است که در هر شهری از ایران یک نوع آش تهیه میشود. آش دوغ اردبیلی، آش ماست، آش اوماج خراسانی، آش جو، آش گوجه، آش شله مشهدی، آش ترش، آش آلو و آش اسفناج تنها چند نمونه از انواع این غذا هستند.
آش از جمله غذاهای بدون برنج و گوشت است و شما میتوانید آن را بدون نان هم بخورید. آشها به دلیل داشتن حبوباب و انواع رشته بسیار سیرکننده و سالم هستند.
یکی از معروفترین انواع آش ایرانی آش شله قلمکار است. حتما به مقاله طرز تهیه آش شله قلمکار بروید و آن را درست کنید.
لیست غذاهای ایرانی برای ناهار
اگر شما هم، هر روز مجبور هستید غذای خانواده را فراهم کنید، احتمالا با ما همعقیده هستید که تصمیمگیری برای ناهار، از درست کردن آن سختتر است. نگران نباشید، با یک سرچ ساده ایدههای خوبی به ذهن شما میرسد.
انواع دلمه
دلمه یک غذای سالم است که با نان سرو میشود. البته در مواد اولیه این غذا مقدار کمی برنج استفاده میشود. با این حال لازم نیست در کنار این غذا، چلو آبکش کنید یا مشغول درست کردن پلو کته شوید.
دلمه در منطقه خاورمیانه پرطرفدار است و مردم ترکیه هم آن را درست میکنند. دلمه فلفل، دلمه برگ مو، دلمه بادمجان و دلمه قارچ از خوشمزهترین انواع این غذا هستند. آماده کردن دلمه سبزیجات کمی پر زحمت است، اما مطمئن باشید که ارزش زحمت فراوان را دارد.
به مقاله طرز تهیه دلمه فلفل بروید و با دستور پخت چند مدل دلمه دلچسب آشنا شوید.
باقالا قاتوق
غذاهای محلی و خوشعطر را در خطه شمال پیدا میکنید. برای ناهار امروزتان به گیلان سفر کنید و یک غذای ساده و مقوی درست کنید. این غذا با ذائقه خارجیها جور درمیآید، پس آن را برای میهمان خارجی خود سرو کنید.
برای تهیه آن از لوبیا کشاورزی استفاده کنید. در شهرهای شمالی به این نوع لوبیا، باقالا میگویند. سیر، شوید، زردچوبه و فلفل را تفت دهید، سپس باقالاهای خیس خورده را اضافه کنید. روی مواد آب ریخته و اجازه دهید لوبیاها برای 15 دقیقه بپزند.
در آخر تخممرغ را روی مواد قبلی بشکنید، حرارت را کم کنید تا بهخوبی بپزد. نمک و روغن حیوانی را هم در ادامه اضافه کنید. این غذا را با نان تازه میل کنید و لذت ببرید.
برای آشنایی با سایر غذاهای گیلکی، سری به مقاله غذاهای محلی لاهیجان بزنید.
کوکو سیبزمینی
این غذا بسیار راحت و ساده است. اگر میخواهید در زمان کوتاهی غذای بدون برنج برای بچه درست کنید، کوکو بهترین انتخاب است. بچهها دست رد به این غذا نمیزنند.
سیبزمینی آبپز و تخممرغ را مخلوط کرده، ادویه دلخواه و نمک به آن اضافه کنید. شما میتوانید کوکو سیبزمینی را شکمپر درست کنید و وسط آن کمی گوشت تفتداده قرار دهید تا خوشمزهتر شود.
برای اینکه کوکو شما ترد شود، حتما به آن پودر سوخاری خانگی اضافه کنید. در مقاله طرز تهیه پودر سوخاری با روش تهیه آن در خانه آشنا شوید.
کلام آخر
تصمیمگیری برای درست کردن شام و ناهار کار راحتی نیست. بیشتر مردم دوست دارند در طول هفته غذاهای متنوع در سفره خود داشته باشند.
غذاهای ایرانی و سنتی در حال فراموشی هستند، تمایل به غذاهای فرنگی مثل لازانیا و پیتزا زیاد شده، پس وقت آن است که به گذشتهها سفر کنید.
ما در این مقاله سعی کردیم شما را با غذاهای محلی و قدیمیای آشنا کنیم که بدون برنج سرو میشوند.
سوالات متداول:
غذاهای محلی بدون برنج کدام هستند؟
کال جوش، انواع شامی، انواع آش، میرزا قاسمی، کشک بادمجان و باقلاقاتوق چند نمونه از غذاهای بدون برنج و محلی هستند.
کدام غذای نونی برای ناهار مناسب است؟
آبگوشت، کوکو سیبزمینی، کوکو سبزی، کباب تابهای، انواع دلمه و آش.
غذاهای بدون گوشت و برنج کدامند؟
کشک بادمجان، میرزاقاسمی، انواع آش، کال جوش، کوکو سبزی و سیبزمینی.
شبکه های اجتماعی