رشته پلو یکی از مهمترین و محبوبترین غذاهای سنتی ایرانی است. کمتر کسی را پیدا میکنید که این غذای قدیمی و خوشمزه را دوست نداشته باشد و از نوش جان کردن آن لذت نبرد.
طرز تهیه رشته پلو آسان است و هر کسی با هر میزان توانایی در آشپزی میتواند این غذای جذاب و خوشعطر را درست کند. رشته پلو در میان عده زیادی از آدمها با ذائقه و سلایق مختلف، محبوبیت دارد.
در این مطلب از مجله تبرک میخواهیم طرز تهیه رشته پلوی اصیل ایرانی را به شما آموزش دهیم. اگر دوست دارید این غذای خوشمزه و قدیمی را نوش جان کنید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
رشته پلو چیست؟
اگر از پدربزرگ و مادربزرگهایتان بپرسید، قطعاً به شما خواهند گفت که رشته پلو از غذاهای محبوب و قدیمی ایرانی است. در گذشته، رشته پلو با کشمش و خرما یا گوشت چرخکرده، در کنار سبزی پلو با ماهی، پای ثابت سفره شام شب عید یا چهارشنبهسوری بوده است. غذای ساده اما خوشطعمی که بهخاطر یک باور قدیمی در شب عید نوروز تهیه میشد و به معنای بهدست گرفتن رشته کار و زندگی در آغاز سال نو بود. نکته جالب درباره رشته پلو این است که این غذای خوشمزه، غذای محلی اردبیل، کرمانشاه و غذای سنتی مشهد است! البته در دیگر شهرهای ایران هم رشته پلو به شکلهای مختلف طبخ و سرو میشود.
رشته پلو از روزگاران دور تا امروز، غذای محبوبی است که تقریباً همه آدمها باسلیقه غذایی متفاوت آن را دوست دارند.
طرز تهیه رشته پلو با مرغ
برای تهیه رشته پلو با مرغ به مواد زیر نیاز داریم:
- روغن: 9 قاشق غذاخوری
- زعفران دمکرده: 3 قاشق غذاخوری
- کنجد: به مقدار لازم
- سیب زمینی حلقه شده: به مقدار لازم
- برنج آبکش شده: 2 پیمانه
- رشته آبکش شده: 100 گرم
- پیاز خرد شده: 2 عدد
- ران مرغ: 4 عدد
- پیاز سرخ شده: 1 قاشق غذاخوری
- زیره: 1 قاشق چایخوری
- زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
- دارچین: 1 قاشق چایخوری
- هل: 3 عدد
- نمک: 1 قاشق چایخوری
- فلفل: 1 قاشق چایخوری
- رب گوجه فرنگی: 3 قاشق غذاخوری
- آب: 200 میلیلیتر
- فلفل دلمه: 1 عدد کوچک
- هویج: 1 عدد
- سیر: 1 حبه
- زنجبیل: 30 گرم
- کشمش: 100 گرم
- زرشک: 30 گرم
برای تهیه رشته پلو ابتدا باید 3 قاشق غذاخوری از روغن، زعفران دم کرده و کنجد را در یک قابلمه بریزید و سپس سیبزمینی حلقه شده را در داخل قابلمه بچینید، به آن برنج آبکش شده اضافه کنید. روی آن رشته آبکش شده بریزید. در یک تابه 3 قاشق غذاخوری روغن بریزید. پیاز خرد شده را به آن اضافه کنید و بعد از آن ران مرغها را اضافه کنید و بگذارید سرخ شوند.
در یک قابلمه دیگر پیاز سرخ شده را بریزید. زیره، زردچوبه، دارچین، هل، نمک و فلفل را به آن اضافه کنید. سپس رب گوجهفرنگی را به ترکیب اضافه کنید و یک قاشق غذاخوری از زعفران دمکرده، به آن اضافه کنید و بگذارید کمی تف بخورند. سپس آب را داخل قابلمه بریزید و بگذارید تا بجوشد و سس به آرامی غلیظ شود. به قابلمه ران مرغها، فلفل دلمه، هویج، سیر و زنجبیل را اضافه کنید و سس رب گوجهفرنگی آماده شده را به ران مرغها اضافه کنید.
در یک تابه ابتدا 3 قاشق غذاخوری روغن بریزید و به طور جداگانه زرشک و کشمش را بریزید و بگذارید تا سرخ شوند. پلو رشته با مرغ را در ظرف بریزید و با آن را با زرشک و کشمش تزیین کنید. پلو رشته شما آماده سرو است. مرغ را به عنوان خورشت برای رشته پلو درست میکنند. اگر به مرغ علاقهای ندارید، میتوانید از گوشت چرخ کرده یا گوسفندی استفاده کنید.
مواد مورد نیاز برای تهیه رشته پلو
طرز تهیه رشته پلو با کشمش ساده و آسان است و کافی است مواد مورد نیاز آن را تهیه کنید تا یک غذای سنتی و قدیمی بینظیر را درست کنید. مواد مورد نیاز برای تهیه رشته پلو شامل موارد زیر هستند:
- برنج: ۳ پیمانه
- رشتهپلویی: ۱۵۰ گرم
- پیاز بزرگ: ۱ عدد
- کشمش: نصف پیمانه
- خرمای پوستکنده و بدون هسته: ۱۰ عدد
- زعفران دمکرده: نصف قاشق چایخوری
- چوب دارچین: یکتکه کوچک
- فلفل، نمک و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه رشته پلو ساده و خوشمزه
ابتدا همه مواد لازم برای تهیه رشته پلو را آماده کنید و دستبهکار شوید. اولین قدم برای تهیه این غذای قدیمی و سنتی، شستن برنج است. برنج را بهخوبی بشویید و آن را با نمک خیس کنید.
پس از آنکه برنج و نمک حدود ۲ ساعت استراحت کردند، یک قابلمه با سایز مناسب را پر از آب کرده و روی شعله قرار دهید تا بهجوش آید. در مرحله بعد، آب برنج خیس کرده را خالی کنید و برنجها را درون قابلمه بریزید. دائماً برنج را بررسی کنید و اجازه دهید بهخوبی درون آب در حال جوش بماند.
زمانی که برنج شما کمی قد کشید و حالتی میان نرمی و سفتی در مغز خود پیدا کرد، رشته پلویی را به آن اضافه کنید. زمانی که رشتهها کمی نرم و با برنج مخلوط شدند، آن را آبکشی کنید.
قابلمه را روی شعله قرار دهید و کمی روغن درون آن بریزید. یادتان باشد که تهدیگ رشته پلو خوشمزهترین بخش این غذای بینظیر است! برای درستکردن تهدیگ میتوانید از نان لواش، سیبزمینی و یا تکههای کدوحلوایی استفاده کنید. سپس مخلوط برنج و رشته پلویی را داخل قابلمه بریزید و آن را دم بگذارید.
پس از دم کردن برنج نوبت به تهیه مواد آن میرسد. رشته پلو با خرما و کشمش، طعمی شبیه به بهشت پیدا میکند و لذت نوش جان کردن این غذا را چندبرابر میکند.
برای تهیه مواد رشته پلو، ابتدا پیاز را بهصورت خلالی خرد کرده و درون روغن سرخ کنید. پس از نرم و طلایی شدن پیازها، ادویهها و چوب دارچین را به آن اضافه کنید تا عطروطعم آنها با پیازداغ ترکیب شود. سپس کشمش و خرماها را به ترکیب پیازداغ اضافه کنید و آنها را بهخوبی تفت دهید. پس از آنکه همه مواد با هم ترکیب شدند، زعفران را به آن اضافه کنید تا ضیافت عطروطعمها کامل شود.
مقاله خواص زعفران را بخوانید و با این ادویه سنتی محبوب آشنا شوید. حالا رشته پلو سنتی شما آماده است و میتوانید آن را نوش جان کنید.
در ادامه این مطلب با مراجعه به مقاله طرز تهیه انواع پلو مخلوط با مرغ میتوانید با انواع پلوهایی که با مرغ میتوان درست کرد، آشنا شوید.
نکات مهم برای طرز تهیه رشته پلو
اگر میخواهید این غذا را به شکل حرفهای و خوشمزه تهیه کنید، بهتر است طرز تهیه رشته پلو را بهصورت دقیق بیاموزید و نکات مهم تهیه آن را یادداشت کنید.
برای آنکه طرز تهیه رشته پلو را به طور کامل یاد بگیرید، نکات مهم زیر را به کار ببرید:
- زردچوبه، ادویه مهم و اصلی رشته پلو است. بنابراین بهتر است پس از پخت کامل این غذا و زمانی که آن را درون دیس ریختید، کمی کره را همراه با زردچوبه داغ کنید و روی برنج بریزید. عطر و رنگ زردچوبه، رشته پلو شما را خاص و بینظیر میکند.
- رشته پلویی مقداری از طعم شوری را با خود دارد. بنابراین توجه کنید که مقدار نمک غذای شما بیشازحد نباشد.
- رشتهها زود نرم میشوند. بنابراین مراقب باشید که زیاد داخل آب و همراه با برنج جوش نخورد. این اتفاق باعث نرم شدن رشتهپلوی شما میشود.
- طرز تهیه رشته پلو را با همین دستور و با رعایت نکات مهم آن یادداشت کنید و خوشمزهترین رشته پلو سنتی ایرانی را درست کنید.
با خواندن مقاله خورشت برای عدس پلو، با این غذای بینظیر بیشتر آشنا شوید.
کلام آخر
غذاهای سنتی و قدیمی ایرانی بسیار زیادند و هرکدام از آنها با عطروطعم بینظیر خود، محبوبیت دارند. رشته پلو یکی از همین غذاهای خوشمزه و جذابی است که هرکسی را عاشق خودش میکند.
در این مقاله تلاش کردیم طرز تهیه رشته پلو سنتی را به شما آموزش دهیم. از درستکردن آن لذت ببرید.
سؤالات متداول:
چرا نباید رشتهها را زیاد بجوشانیم؟
رشته پلویی هنگام جوشیدن بهسرعت نرم میشود. بنابراین باید مراقب باشید که رشتهها بیشازحد نرم نشوند.
رشته پلویی چه طعمی دارد؟
رشته پلویی در ترکیب خودش، مقداری نمک و طعم شوری دارد. به همین دلیل بهتر است در استفاده از نمک غذا بااحتیاط عمل کنید.
رشته پلو غذای سنتی کدام شهر است؟
رشته پلو از جمله غذاهای سنتی و محلی مشهد، کرمانشاه و اردبیل است، اما در بسیاری از شهرهای ایران به اشکال مختلف طبخ و سرو میشود.
شبکه های اجتماعی