مشهد، بلوار سجاد، بهارستان 2، ساختمان بارثاوا، تبرک info@tabarok.ir

آدرس دفتر مرکزی

مشهد ٬ بلوار سجاد ٬ بهارستان ۲ ٬ ساختمان بارثاوا ٬ تبرک

تلفن تماس

۰۵۱۳۷۵۰۱

پست الکترونیک

info@tabarok.ir

جستجو در بلاگ

آخرین مطالب

شبکه های اجتماعی

غذاهای محلی ماهشهر

غذاهای محلی ماهشهر

کشور ایران به دلیل تنوع قومیتی که دارد، در هر منطقه‌اش غذاهای محلی منحصربه‌فرد و لذیذی طبخ می‌شود. برای آشنایی با خلق‌وخوی مردم مناطق مختلف ایران، می‌توان به طعم غذاهای محلی و سنتی هر منطقه توجه کرد. برای آن‌ها که به غذاهای محلی و سنتی علاقه‌مند هستند، امتحان کردن غذاهای محلی ماهشهر باید جالب باشد. ما در این مقاله از مجله تبرک می‌خواهیم غذاهای محلی شهر بندری و جنوبی ماهشهر را معرفی کنیم. با ما همراه باشید.

غذاهای محبوب ماهشهر

غذاهای محبوب ماهشهر

ماهشهر، شهری بندری در جنوب استان خوزستان و ۱۱۰ کیلومتری شهر اهواز است. این شهر هوای گرم و مرطوبی دارد. ویژگی بندری و جلگه‌ای بودن ماهشهر موجب رویش گیاهان و محصولات گرمسیری در این منطقه شده است.

طبیعتاً قرارگرفتن این شهر در استان خوزستان و هم‌اقلیم بودن با سایر نقاط این استان باعث می‌شود عادات غذایی و متعاقباً غذاهای محلی ماهشهر نیز مشابهت‌های زیادی با غذاهای محلی دیگر مناطق این استان داشته باشد. برای آنکه با غذاهای محلی سایر مناطق استان خوزستان و شباهت آن‌ها با غذاهای محلی ماهشهر آشنا شوید، می‌توانید به مقاله غذاهای محلی مسجد سلیمان مراجعه کنید.

معروف‌ترین غذاهای محلی استان خوزستان

خوزستان از استان‌های جنوبی کشور ایران و هم‌جوار با خلیج‌فارس است. این استان متشکل از اقوام مختلفی مانند عرب، لر بختیاری و فارس است که منجر به این شده تا در این استان بیش از ۱۰۰ نوع غذای محلی شناسایی شود. عمده این غذاها متشکل از مواد غذایی موجود در این منطقه گرمسیر است.

اگر بخواهیم معروف‌ترین غذاهایی محلی استان خوزستان را نام ببریم، می‌توانیم از ماهی تنوری صُبوری، فلافل، قلیه‌ماهی و رنگینک یاد کنیم.

ماهی تنوری صبوری

ماهی تنوری صبوری

ماهی صُبور یکی از چندین ماهی موجود در سواحل جنوبی است. به همین خاطر مردم ساکن در جوار خلیج‌فارس از این ماهی یک غذای محلی با نام ماهی تنوری صُبوری می‌پزند. این غذا نه‌تنها در میان ساکنین استان خوزستان پرطرفدار است بلکه مردم سایر نواحی ایران نیز به آن علاقه‌مند هستند. شهر ساحلی بهمنشیر یکی از بهترین ماهی‌های صُبور را دارد.

غذای محلی ماهی تنوری صُبوری ترکیبی است از: ماهی صبوری، سبزی ماهی، سبزی‌پلویی، سیر، پیاز، آب تمر هندی، رب گوجه‌فرنگی، نمک و فلفل سیاه.

سبزی ماهی، سبزی‌پلویی، سیر و پیاز خردشده را در آب تمر هندی و رب گوجه‌فرنگی ریخته و نمک و فلفل سیاه را نیز به آن اضافه می‌کنیم. این مخلوط را خیلی خوب هم می‌زنیم تا یک مایع نسبتاً سفت به دست بیاید که در زبان محلی اهالی استان خوزستان به آن حشّو می‌گویند.

حشّو را بر روی ماهی صُبور می‌مالیم و ماهی‌ها را یا در داخل توری کباب گذاشته و کباب می‌کنیم و یا در داخل فر و تنور می‌پزیم. یادمان باشد با مالیدن شیره خرما به پوست ماهی صُبور مانع سوختن پوست آن روی آتش یا در تنور می‌شویم.

اگر تمایل دارید از رب خانگی استفاده کنید، مقاله‌ی طرز تهیه رب گوجه را از دست ندهید. طعم رب در خوشمزه شدن غذاها نقش موثری دارد.

فلافل

فلافل

فلافل نه‌تنها در بین اهالی خوزستان، بلکه در میان تمام اهالی ایران محبوبیت و شهرت فراوانی دارد، به طوری که این غذای محلی آبادانی در سراسر ایران خصوصاً در فست‌فودی‌های سراسر کشور طبخ و سرو می‌شود.

این غذای بسیار تند متشکل از نخود خیس‌خورده، سیب‌زمینی، تخم‌مرغ، پیاز، تخم گشنیز، جعفری، پودر زیره، آرد، سیر، روغن، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه است.

برای تهیه فلافل، نخود خیس شده را چرخ کنید و با سایر مواد این غذا خیلی خوب مخلوط کنید. پس از آن فلافل را به‌صورت گرده‌های کوچک در روغن سرخ کنید و به همراه گوجه، خیارشور، کلم، کاهو و سس بندری مخصوص فلافل که جزو سس‌های خاص هستند، آن را سرو کنید.

برای این‌که روش طبخ بازاری فلافل را به‌صورت کامل بدانید، مقاله طرز تهیه فلافل بندری را مطالعه کنید.

قلیه‌ماهی

قلیه‌ماهی

اگر فلافل غذای نانی و سبک معروف خوزستان باشد، قلیه‌ماهی هم معروف‌ترین غذای خورشتی خوزستانی است. این غذای محلی خوزستان از ماهی سنگسر، شیر و یا میش ماهی درست می‌شود. در خوزستان به گشنیز و شنبلیله قلیه می‌گویند و به همین دلیل نام این غذای محلی قلیه ماهی است.

مواد تشکیل‌دهنده این غذا عبارتند از: فیله ماهی، سیر، پیاز، تمر هندی یا رب انار، شنبلیله، گشنیز، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و روغن.

برای تهیه غذای محلی قلیه‌ماهی، فیله ماهی را آغشته به نمک و فلفل سیاه می‌کنیم. پیاز نگینی‌شده را به همراه سیر خردشده و زردچوبه در روغن تفت می‌دهیم. شنبلیله و گشنیز را به پیاز اضافه می‌کنیم. بعد از تغییر رنگ شنبلیله و گشنیز، آب تمر هندی صاف‌شده یا رب انار را به آن می‌افزاییم. در انتها، فیله‌های ماهی را به مایع داخل ظرف اضافه می‌کنیم و نیم ساعت در قابلمه را می‌گذاریم. وقتی خورشت ما خوب پخت و روغن پس داد، قلیه‌ماهی آماده شده است و می‌توان آن را با برنج سرو کرد.

طرز تهیه رب انار غلیظ و سفت کمی زمانبر است. رب انار درطعم‎های ترش، شیرین و ملس تهیه می‎شود و شما می‌توانید طبق ذائقه خودتان برای درست کردن آن از انار شیرین یا ترش استفاده کنید.

رنگینک

رنگینک

این شیرینی لذیذ علاوه بر استان خوزستان، در تمام نواحی جنوبی کشور ایران به‌عنوان دسری محلی عرضه می‌شود.

رنگینک از خرما، آرد گندم بوداده، گردو و روغن درست می‌شود که با دارچین، مغز پسته و پودر نارگیل تزیین می‌شود.

در ادامه، پیشنهاد ما به شما این است که سری به غذاهای محلی میناب بزنید و با طرز تهیه این غذاهای خوشمزه و متنوع آشنا شوید.

معروف‌ترین غذاهای محلی ماهشهر

بندر ماهشهر نیز مانند سایر مناطق استان خوزستان، غذاهای محلی لذیذی دارد. غذاهای محلی ماهشهر نیز عمدتاً متشکل از مواد و محصولات همان منطقه است. ما در اینجا غذای محلی معروف ماهشهر و روش طبخ آن را معرفی می‌کنیم.

خپولک یا گُت گُتو

خپولک یا گُت‌ گُتو یکی از غذاهای محلی ماهشهر است که به دلیل سبک و سردستی بودن آن، به‌نوعی می‌تواند پیش‌غذا نیز باشد. علت این نام‌گذاری به‌خاطر گیاهی به نام گُت گُتو است که محل رویش آن در دشت‌های جنوب خوزستان است. طبق رسوم ماهشهر، این غذای محلی را به‌عنوان صبحانه به تازه‌عروس و دامادها می‌دهند.

روش تهیه خپولک یا گُت‌ گُتو

مواد لازم برای تهیه خپولک یا گُت‌ گُتو

  • گیاه گُت گُتو: ۲۰۰ گرم
  • آرد گندم: ۲ پیمانه
  • نمک: به مقدار لازم
  • گوشت چرخ‌کرده: ۲۰۰ گرم
  • کنجد: ۲ قاشق غذاخوری
  • زرشک یا کشمش: ۴ قاشق غذاخوری
  • زعفران دم‌کرده: به مقدار لازم
  • روغن: به مقدار لازم
  • نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
  • آب: به مقدار لازم

روش تهیه خپولک یا گُت‌ گُتو

ابتدا با دو پیمانه آرد گندم، آب و دو قاشق غذاخوری نمک، خمیر معمولی درست می‌کنیم. گُت گتُو، زعفران دم‌کرده و کشمش را به خمیر اضافه می‌کنیم و خوب ورز می‌دهیم و می‌گذاریم کمی بماند.

گوشت چرخ‌کرده را با نمک، فلفل و زردچوبه مخلوط می‌کنیم و در روغن تفت می‌دهیم.

حالا خمیر را به اندازه‌های دلخواه و برابر تقسیم کرده و میان هر چانه خمیر را باز می‌کنیم و مقداری از گوشت چرخ‌کرده تفت‌داده شده را در میان آن می‌گذاریم. بعد از تمام شدن کار خمیر و گوشت چرخ‌کرده، گرده‌های خمیر آماده شده را در روغن سرخ می‌کنیم. در انتها روی گرده‌های سرخ شده داغ کنجد می‌ریزیم. حالا غذای محلی خپولک یا گُت گُتوی ما آماده است.

کلام آخر

سراسر ایران با تنوع فرهنگی و جغرافیایی بی‌نظیرش پر است از غذاهای فوق‌العاده. غذاهای محلی ماهشهر و غذاهای محلی خوزستان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. طعم لذیذ این غذاها تا مدت‌ها با شما می‌ماند.

سؤالات متداول:

معروف‌ترین غذای نانی استان خوزستان چه نام دارد؟

فلافل، معروف‌ترین غذای نانی و سبک استان خوزستان است.

علت نام‌گذاری قلیه‌ماهی چیست؟

در خوزستان به گشنیز و شنبلیله قلیه می‌گویند و به همین خاطر نام این غذا قلیه ماهی است.

دلیل نام‌گذاری خپولک یا گُت گُتو چیست؟

گُت گُتو نام یک گیاه است که در دشت‌های جنوب خوزستان می‌روید.

انتشار دهید:

1 نظر

  • فدک
    ۱۵ آذر ۱۴۰۲, ۱۸:۳۶

    عالی

یک نظر بنویسید